Gyorsteszteket küld Afrikába az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az új koronavírus által fertőzöttek diagnosztizálására – tájékoztatott közleményben az ENSZ szakosított szervezete.

A gyorstesztek küldése jelentősen növelni fogja a szűrési kapacitást és valódi fordulatot jelent a Covid-19 elleni küzdelemben a kontinensen

– közölte Brazzaville-ben, afrikai székhelyén tartott virtuális sajtóértekezletén a WHO.

A szervezet szerint sok afrikai országnak nehézségekbe ütközik a világjárvány kézben tartásához szükséges szűrések elvégzése.

A magas színvonalú gyorstesztek általánossá válása Afrikában forradalmasíthatja a kontinensnek a vírusra adott válaszát

– jelentette ki Matshidiso Moeti, a WHO regionális igazgatója.

Az antitestek azonosításán alapuló új gyorstesztek segítenek Afrika óriási diagnosztizálási szükségleteinek ellátásában – tette hozzá az igazgató.

Moeti elmondta, hogy számos afrikai országban az utazók, a betegek és a kontaktszemélyek szűrésére összpontosítanak, és jelentős számú eset feltáratlan marad.

Közölte, hogy a térségben csökkenőben van a napi új esetek száma. A múlt hónapban 4000-nél kevesebb napi új fertőzöttet jelentettek, a júliusi 15 ezer után.

A regionális igazgató figyelmeztetett, hogy a fertőzöttek számának exponenciális növekedése mindenképpen válságos lenne.

A gyorsteszteket könnyű használni, olcsóbbak, mint a PCR-tesztek és 15-30 perc alatt megvan az eredmény, ami miatt az országok decentralizálhatják a tesztelést

– tette hozzá.

A hivatalos statisztikák szerint Afrika egyike a járvány által legkevésbé sújtott régióknak. Október 21-én 1,6 millió igazolt fertőzöttet, további 1,3 millió gyógyultat és 40 ezer bejelentett halálesetet tartottak nyilván – írta a Twitter mikroblog portálon a WHO.

A WHO a múlt hónapban jelentette be, hogy a szervezet és főbb partnerei megállapodtak 120 millió gyorsteszt előállításában, hogy segítséget nyújtsanak az alacsony és közepes jövedelmű országoknak.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.