Hétfő este Lengyelország nagyvárosaiban tízezrek tüntettek a kormány és az alkotmánybíróság ellen, az abortusz szinte teljes betiltása miatt.

Lengyelországban folytatódnak a tüntetések az abortusztörvény ellen

A tüntetők sok helyen hidakat és nagyobb csomópontokat zártak le, volt ahol templomok elé vonultak, és előfordult, hogy a kormány politikusainak irodái vagy lakásai elé vonultak.

Traktorokkal tüntettek a parasztok is több helyen, és a bányászok legnagyobb szakszervezete is csatlakozott a tiltakozáshoz. Kisebb településeken is utcára vonultak az emberek, olyan helyeken, ahol a rendszerváltás óta nem tartottak politikai demonstrációt.

Varsóban előfordult, hogy kigyúrt fiatalemberek támadtak a tüntetőkre, és többeket megütöttek, illetve a rendőrök könnygázt is bevetettek, mert állításuk szerint megdobálták őket. A demonstrációk azonban általában békések maradtak, bár a szlogenek szokatlanul durvák, trágárak voltak. A "Baszd meg PiS" és a "húzzatok a picsába" visszatérő rigmus volt, illetve matricákon, pólókon volt olvasható ugyanez. (A PiS a kormányzó Jog és Igazságosság párt nevének lengyel rövidítése.) Nagyon sok településen autós – dudálós felvonulást rendeztek, a járványveszély miatt választva a tiltakozásnak ezen formáját.

A kormány hétfőn úgy döntött, hogy szerdától mindig és mindenkinek maszkot kell viselnie, ha kilép az utcára, és ennek betartatását attól a naptól kezdve a katonai rendőrség egységei is ellenőrzik majd. Mivel a hét második felére, különösen péntekre rengeteg további tüntetést jelentettek be, ezért a demonstrálók úgy vélik, hogy a járványügyi szigorításokról, és különösen a katonai rendőrség bevonásáról szóló döntések elsősorban ellenük születtek.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA-ANSA/Paolo Salmoirago

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@Namely: Nem a lengyel kormánynak van erre szüksége, hanem a lengyel katolikus egyháznak. Dogmatikus okok miatt. A lényeg, hogy meg legyen keresztelve, utána már meg is halhat.
Alengyeleknél szépen összejöttek a tüntetésre való okok. A parasztok, a nők és a sort lehetne folytatni. A vírusos szerencsétlenkedés csak egy porszem a gépezetben.
Jozefina
A lengyel kormánynak is meg vannak számlálva a napjai!!! Már épp idelye!!!
namihami
A jelek szerint a lengyel nők nem akarnak egyszerű szülőcsatornává degradálódni. A lengyel egyház (és a jelek szerint a magyar is) egyre inkább terjeszti ki a a hatalmát az állam struktúrája felett. Ez a lengyeleknél eddig is sokkal szembetűnőbb volt, de mára a hazai, főként a katolikus egyház is nyújtogatja ISMÉT az eddig relatíve szekularizált állam és egyház egyesítése felé. És ez legszembetűnőbben az egyházak egyre markánsabb anyagi igényeiben ölt testet. Kell a lélek, de a test mára felülkerekedik felette. Hiszel---nem hiszel? Másodlagos, harmadlagos...és így tovább. Lényeg, hogy MI (az egyház-és az Orbánnak és csupán az Orbánnak behódoló) megkapjuk az aktuális 30 ezüstöt. A többi pusztán csak a hab a tortán.
És, ami még gusztustalanabbá teszi ezt az egész ügyet, hogy a katolikus (tehát erősen egyvezér központú) egyház azt a református (tehát reformata---itt a hangsúly) ""vallású"" személyt képes ilyen szemérmetlen módon fejni, aki 30 éve még...
Peller Anikó
@Lepényleső: Elmebetegek a lengyel politikusok, az idióta vallásosságukkal. Figyeljetek barmok, a Föld bolygó túlnépesedett!
Maria24s
Szeretne egy lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
Lepényleső
@Peller Anikó: ...s ha igaz hogy madarat tolláról,embert barátjáról ismerhetjük meg?
Akkor a jelző igaz azon politikusoknak mondottakra is akik velük kokettálnak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.