Hétfő este Lengyelország nagyvárosaiban tízezrek tüntettek a kormány és az alkotmánybíróság ellen, az abortusz szinte teljes betiltása miatt.

Lengyelországban folytatódnak a tüntetések az abortusztörvény ellen

A tüntetők sok helyen hidakat és nagyobb csomópontokat zártak le, volt ahol templomok elé vonultak, és előfordult, hogy a kormány politikusainak irodái vagy lakásai elé vonultak.

Traktorokkal tüntettek a parasztok is több helyen, és a bányászok legnagyobb szakszervezete is csatlakozott a tiltakozáshoz. Kisebb településeken is utcára vonultak az emberek, olyan helyeken, ahol a rendszerváltás óta nem tartottak politikai demonstrációt.

Varsóban előfordult, hogy kigyúrt fiatalemberek támadtak a tüntetőkre, és többeket megütöttek, illetve a rendőrök könnygázt is bevetettek, mert állításuk szerint megdobálták őket. A demonstrációk azonban általában békések maradtak, bár a szlogenek szokatlanul durvák, trágárak voltak. A "Baszd meg PiS" és a "húzzatok a picsába" visszatérő rigmus volt, illetve matricákon, pólókon volt olvasható ugyanez. (A PiS a kormányzó Jog és Igazságosság párt nevének lengyel rövidítése.) Nagyon sok településen autós – dudálós felvonulást rendeztek, a járványveszély miatt választva a tiltakozásnak ezen formáját.

A kormány hétfőn úgy döntött, hogy szerdától mindig és mindenkinek maszkot kell viselnie, ha kilép az utcára, és ennek betartatását attól a naptól kezdve a katonai rendőrség egységei is ellenőrzik majd. Mivel a hét második felére, különösen péntekre rengeteg további tüntetést jelentettek be, ezért a demonstrálók úgy vélik, hogy a járványügyi szigorításokról, és különösen a katonai rendőrség bevonásáról szóló döntések elsősorban ellenük születtek.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA-ANSA/Paolo Salmoirago

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
Azt nem értem, hogy a lengyel kormánynak miért van szüksége beteg gyerekekre. Mert azzal teljesen egyetértek, hogy egészséges gyerekeket ne lehessen elvetetni (elvégre nem a középkorban élünk, ahol nem volt gumi, tabletta, esemény utáni szer), de ennek a módosításnak csak hátránya lehet családra, államra, közösségre.

@lusta: a lengyeleknek okuk van most kimenni az utcára, mert van egy olyan ügy, amivel mindenki egyetért, egy olyan ügy ellen, ami mindenkinek káros lenne. Náluk vannak ilyen műbalhék, mint szfe, vagy olyan műmájer kretének, mint hadházy, majom ákos.
Így párhuzamot nem lehet vonni a kettő között.
lusta
@Namely: Nem a lengyel kormánynak van erre szüksége, hanem a lengyel katolikus egyháznak. Dogmatikus okok miatt. A lényeg, hogy meg legyen keresztelve, utána már meg is halhat.
Alengyeleknél szépen összejöttek a tüntetésre való okok. A parasztok, a nők és a sort lehetne folytatni. A vírusos szerencsétlenkedés csak egy porszem a gépezetben.
Jozefina
A lengyel kormánynak is meg vannak számlálva a napjai!!! Már épp idelye!!!
namihami
A jelek szerint a lengyel nők nem akarnak egyszerű szülőcsatornává degradálódni. A lengyel egyház (és a jelek szerint a magyar is) egyre inkább terjeszti ki a a hatalmát az állam struktúrája felett. Ez a lengyeleknél eddig is sokkal szembetűnőbb volt, de mára a hazai, főként a katolikus egyház is nyújtogatja ISMÉT az eddig relatíve szekularizált állam és egyház egyesítése felé. És ez legszembetűnőbben az egyházak egyre markánsabb anyagi igényeiben ölt testet. Kell a lélek, de a test mára felülkerekedik felette. Hiszel---nem hiszel? Másodlagos, harmadlagos...és így tovább. Lényeg, hogy MI (az egyház-és az Orbánnak és csupán az Orbánnak behódoló) megkapjuk az aktuális 30 ezüstöt. A többi pusztán csak a hab a tortán.
És, ami még gusztustalanabbá teszi ezt az egész ügyet, hogy a katolikus (tehát erősen egyvezér központú) egyház azt a református (tehát reformata---itt a hangsúly) ""vallású"" személyt képes ilyen szemérmetlen módon fejni, aki 30 éve még...
Peller Anikó
@Lepényleső: Elmebetegek a lengyel politikusok, az idióta vallásosságukkal. Figyeljetek barmok, a Föld bolygó túlnépesedett!
Lepényleső
@Peller Anikó: ...s ha igaz hogy madarat tolláról,embert barátjáról ismerhetjük meg?
Akkor a jelző igaz azon politikusoknak mondottakra is akik velük kokettálnak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.