A koronavírus-járvány ideje alatt tartott tüntetéseknek sok emberáldozata lesz - mondta Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Párt elnöke azokról a demonstrációkról, amik napok óta zajlanak az abortuszt szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Lengyelországban. "Azok, akik a tüntetésekre buzdítanak, de azok is, akik részt vesznek bennük, általános veszélyt idéznek elő, vagyis komoly bűntettet követnek el" - mondta egy videóban Kaczynski kedd este. Szerinte a hatóságoknak nemcsak joguk, hanem kötelességük is szembeszállni az ilyen cselekményekkel. Arra is felszólította az embereket, hogy védjék a templomokat. Szerinte a lengyel történelemben példa nélküli, hogy a tüntetések alatt katolikus templomokat támadnak meg, és arra hívta fel a kormányzó Jog és Igazságosság párt tagjait és támogatóit, hogy vegyenek részt az egyház védelmében. Lengyelországban csütörtökön nyilvánította alkotmányellenesnek a lengyel alkotmánybíróság a beteg magzatok...

Forrás: telex.hu
Feltöltő: lusta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
A tv-beszéde Kaczornak frenetikus volt. Csak a szemüveg és az egyenruha hiányzott. A szövegíró nagyon nem dolgozott meg a pénzért, miután csak pár helyen változtatta meg Jaruzelski szövegét.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lusta
A tv-beszéde Kaczornak frenetikus volt. Csak a szemüveg és az egyenruha hiányzott. A szövegíró nagyon nem dolgozott meg a pénzért, miután csak pár helyen változtatta meg Jaruzelski szövegét.
Nyírfa
Őszintén szólva meglepett a lengyelek populizmusa, bennem a Szolidaritás maradt meg, a varsói felkelés: bátor, szabadságigénylő népnek gondoltam őket. Nem számoltam a vallás térdre kényszerítő hatásával, és az ezt a kártyát kijátszó politikával.
Bízom benne, hogy, ahol Waleca és Tusk megszületett, ott nem hunyt ki a forradalom lángja. A lengyel és a fehérorosz asszonyok, a magyar SZFE ma a szabadság reményei.
lusta
@Nyírfa: 1. A Szolidaritásból két irányzat nőtt ki. Az egyik a konzervatív, bigott katolikus, míg a másik a világi liberális vonal. Mindettől függetlenül mindkét irányzat a baloldal megsemmisítését tűzte ki célul.
2. Jelenleg még a katolikus konzervatív irányzat hívei sem értenek egyet a politikai vezetés módszereivel.
3. Az igazi csata a jobboldalon főleg a hatalomról szól, mint nálunk. Ugyanis a jelentős kormányzati többség soha nem mérette meg magát a versenyszférában. Ellenben ők osztják az észt.
Nyírfa
@lusta: Az alapvető, tradicionális különbségek ellenére nagyon hasonló a két kormányzat felépítettsége. Gondolom, közre játszik ebben a szocializmusból fennmaradó attitűdök egyezése, ami, ahogy a szocialista éra bukásához vezetett, most sem produkálhat más eredményt. A bigott vallásosság - a katolicizmustól az iszlámig - az emberiség rákfenéje, holott maga a vallás lehetne a humánum, a jóllét generátora is. A legborzasztóbb, lusta, az, hogy mindeközben mindig mi választunk.

Közben eszembe jutott, hogy az általam leginkább felmagasztalt szabadságharcost, Bem Józsefet nem említettem, holott elsőként kellett volna.
lusta
@Nyírfa: Bem egy érdekes figura, mert ősei, mit ad isten nem azeri kipcsakok voltak, hanem örmények. A bigott katolicizmusok abban is megnyilvánul, hogy maga az egyház lengyel vezetése sem azonusul Ferenc pápa nézeteivel, iránymutatásával. Az értelemesebb papok háttérbe lettek szorítva, Tischner, Boniecki stb., mint nálunk Beer püspök.
Nyírfa
@lusta: A kritikus többségében értelmes nép tud választani megfelelő vezetőket, legyenek azok az egyházak világából vagy antiklerikális közegből érkezők. Kevés kivételtől eltekintve évezredek óta fordítva ülünk a lovon: nem az értékek érvényesülnek, hanem a hatalomtechnika. Szinte hihetetlen, hogy ennek ellenére fejlődünk. A fejlődés viszont tény - bár lassú, és nagy visszaesésekkel tarkított - , megvannak a maga egyetemes szabályai, kikerülhetetlensége, törvénye. Ez az, ami mindenkor nyugalomra int - ha már kiadtam a dühömet. :)
Nyírfa
@lusta: Kéne néhány Bem apó ennek a világnak. Olvasgattam a wikit, már nem emlékeztem a szír küldetésre, a felvett iszlám hitre.
Mosolyoghatnékom támadt: a kedvenc szappanom, a szappanok legtisztábbja az aleppói Najel , aminek az előállítását -legjobb tudomásom szerint - a háború miatt most a franciákhoz menekítették.
Hogy Petőfi az egyik segédtisztje volt Bemnek, még inkább erősíti azt a rokonszenvet, amelyet eddig is tápláltam a tábornok iránt - két tiszta lelkű ember.
Csibi
@Nyírfa: Azt sem szabad elfelejteni, hogy Szent II. János Pál pápa, alias Karol Józef Wojtyła is Lengyelországba született!
namihami
@Csibi: És a bigottsága, a világi események kategorikus tagadása mellett egy ""vérremenő"" katolikus egyházi belháborúnak köszönhette a pozícióját. Pusztán a két oldal kűzdelme miatt
lehetett pápa. Egy kényszeregyezség szülöttje.
Még a lengyel egyházon belül is maradinak, a haladás radikális tagadójának tartották. Amit a teljes működése az egyház vezetében tökéletesen igazolt. A bigottsága, a fogamzásgátlás ( még ha bizonyított volt, hogy a születendő gyerek genetikusan károsult vagy pl. erőszak eredménye) teljes tiltása még személyének a lengyel női hívők totális elutasításával járt együtt.
A szentté avatásában a katolicizmus világszerte történő katasztrofális csökkenésének ellensúlyozása volt a döntő ok.
teuton
@Nyírfa: A lengyelek nagy resze mindig bigott katolikus volt, szemelyes tapasztalatom van rola. Sajnos... A menyasszonyom lengyel volt, elvalt. Iszonyuan bünösnek erezte magat emiatt. En meg nem voltam elvalt, de mar evek ota küülön eltem, folyt a valas, a vagyonmegosztas miatt viszont evekig huzodott. Talalkozott a lengyel papjaval, aki bemeselte nekik, hogy mekkora bünt követ el, mar amugyis bünös mint elvalt, de meg jobban, hogy egy meg hazassal el együtt. Emiatt szakitott velem...
Apropo Bem... A bigott katolikusok nem engedtek a hamvait -mint muszlim hitre tertet- lengyel földbe temetni, ezert oszlopokon all a szarkofagja...
justhpeter
Semmiképpen em említeném Bem nevét Kaczynskivel, aki ugyanolyan szégyenkeresztény mint Orbán.
luiz
Tüntetők. Nyugodtan bontsátok el a templomokat és építsetek belőle házakat az érkező gyermekeknek. Jézus is ezt mondaná néktek Ámen
Nyírfa
@teuton: Olvastam, nonszensz, de a szemellenző csőlátást eredményez. Szegény anyai nagymamámat ezért nem tudtam szeretni. Hiába sütött mennyei almáspitéket, amiket rendre felfaltunk, a nézeteitől a hátamon is felállt a szőr. Édesanyámnak nem is tudta megbocsátani az ateizmusát, főleg, hogy saját döntést hozva nem a kiszemelt "rendes" fiúhoz ment feleségül. Aztán milyen érdekes: ki viselte gondját a gyermekei közül, amikor már fürdetni kellett? Az állandóan bántott, kis híján megtagadott legkisebb lánya, az édesanyám.
Nyírfa
@justhpeter: Nem is egy lapon vannak említve. :)
Nessy
Van abban némi tudatosság, hogy most hoznak olyan törvényt, tesznek olyan intézkedéseket, amiről tudják, hogy tiltakozás lesz ellene. Aztán gyorsan gyülekezési tilalmat rendelnek el, és jöhetnek a rendőrök, katonaság. Tény, hogy a járvány idején nem ideális a tömegtüntetés. Erre játszanak.
Csibi
@namihami: "Bölcs, okos" okfejtés! Ha ezt előbb mondod lehet, hogy Gyurcsány csak egyszer, vagy egyszer sem bérmálkozott volna és most mint egy istenhívő (teista) pap misézne a Bazilikában és nem egy idült alkoholista benyomását keltve szónokol a Parlamentben!
www.youtube.com/watch?v=rIb4XgxX4cY
Ami pedig az abortuszt illeti Cseh Katalin és Papp Réka Kinga egy botmixerrel megoldaná a problémát.
namihami
@Csibi: Hozzászólásodnak kb. annyi érdemi köze volt az istenített csuháshoz, mint a két nevezett politikusnőnek a magzatelhajtáshoz.
Úgyhogy ezt a kommentedet tegyük be a ""felejtsük el"" kategóriába...
Csibi
@namihami: Nem igazán értelek!
Ha úgy kezelted volna a válaszomat, hogy szóra sem érdemes, akkor most nem kéne a "felejtsük el" kategóriával piszmognod!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.