Lengyelországban napról napra növekszik a tüntetők támogatottsága, akik azért vonultak utcára, mert a szélsőjobboldali kormánypártok által feltöltött alkotmánybíróság gyakorlatilag ellehetetlenítette a legális abortuszt az országban.

Egyre többen tüntetnek Lengyelországban az abortuszszabályok szigorítása miatt: 30 éve nem voltak ekkora megmozdulások

Krakkó, 2020. október 28. Tüntetők az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen tiltakoznak Krakkóban 2020. október 28-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nők csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erőszak áldozataiként vagy vérfertőző viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket.

MTI/EPA-PAP/Art Service 2

A lengyel abortusztörvény eleve az egyik legszigorúbb volt Európában, most pedig törölték belőle azt a részt, ami megengedte a sérült, súlyos maradandó károsodástól szenvedő magzatok művi vetélését. Az országban évente körülbelül ezer abortuszt végeznek el, szinte az összeset a magzat súlyos sérülései miatt.

A döntés után tüntetések kezdődtek, a létszámuk folyamatosan növekszik. A 28-i, szerdai megmozdulásokon összesen 430 000 ember vett részt, 410 különböző demonstráción Jarosław Szymczak rendőrtiszt szerint. Az ország a kommunizmus bukása óta nem látott ilyen léptékű tüntetéseket. A legnagyobb tömeget péntekre várják Varsóba, ahol már a közösségi médiában ajánlanak fel szállást és segítséget az ott lakó tüntetők a távolabbról érkezőknek.

A tüntetők és a rendőrök kapcsolata egyébként jórészt békés, megjelentek viszont a lengyel utcákon szélsőjobboldali, nacionalista csoportok, akik bátran alkalmaztak fizikai erőszakot a tüntetőkkel szemben. Szerdán Wroclawban fekete ruhás, kopasz férfiak kövekkel és botokkal támadtak a tüntetőkre, volt, akinek a fogát verték ki, a Wyborcza újságíróját pedig földre lökték, társának kezéből kiütötték a kamerát.

(444.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA-PAP/Art Service 2

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez lehet az eredménye, ha hülyék és bigottak akarják meghatározni, hogy egy nőnemű ember ember legyen vagy szülőautomata.
Egy ostoba és a nőt semmibe vevő kaszt húzta magára a nők (és részben a velük szolidáris férfiak) haragját.
Ha egy réteg a katolikus dogmák szerint akar élni---tegye. De, ha azt rá akarja erőltetni mindenkire, ez az eredménye.
--Figyelsz, Füstös!?!?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
a sérült magzatot nem szabad hagyományosan világra hozni, mert minenki élete szenvedés lesz.
A legkisebb unokám süketnéma, vak, és deréktól lefelé béna. Hagyták megszületni.
Gazella
Ebből meglátszik, hogy a lengyel nép nem hülye, hanem csak a kormánya!
Jozefina
Valahol igazuk van a lengyeleknek. Talán a házaspárnak kéne meghozni a döntést, hogy vállalják-e a sérült gyermek világrajöttét és annak következményeit!!!
Most az utcákon a nem éppen demokrata jog és igazsáf kopaszai próbálnak "rendet" rakni??? Bukásra ítélt kormánya van a lengyeleknek is!!!
Pálinkás Pál
@Gazella: bezzeg nálunk csak fotelforradalmárok vannak,meg töketlen ellenzék...
Csizmás Kond
Szerintem a tüntetők fele sem akar szülni...
lusta
Ez a Przyłębska-AB döntés felszínre hozta az alapvető kérdést a nő vagy a magzat életének a védelmének fontosságáról.
namihami
Ez lehet az eredménye, ha hülyék és bigottak akarják meghatározni, hogy egy nőnemű ember ember legyen vagy szülőautomata.
Egy ostoba és a nőt semmibe vevő kaszt húzta magára a nők (és részben a velük szolidáris férfiak) haragját.
Ha egy réteg a katolikus dogmák szerint akar élni---tegye. De, ha azt rá akarja erőltetni mindenkire, ez az eredménye.
--Figyelsz, Füstös!?!?!
legott
Geci sátánista katolikus egyház !!!
A katolikus egyház az évszázadok során valamiért mindig megbukik.
Istentelen, embertelen, a mindenkori politikát kiszolgáló, kapzsi, harácsoló, fösvény, hazug banda, akik nem Isten az istenük, hanem a Mammon - csak és kizárólag, mindig, örökké !!!
lampa laz
Arról is jó lenne hallani 1x, h hány apáca nevelgeti a gyerekét a kolostorokba, vagy a püspökökkel közösen. Vagy, hova tűnnek el ezek a kis nem kívánatos magzatok. Ezek az ocsmány pedofil, buzi és szoknyapecér csuhások ugatnak bele mindenbe.
justhpeter
Mennyivel jobb a kereszténység mint az iszlám ? Ők nem nyomulnak ugyanolyan agresszív módon mint a többi vallás ? Sajnos a magyar kormány is ezt a primitív vonalat képviseli a hasonló magyar katolikus egyházzal egyetemben.
lusta
A hülye bigottak most nekiveselkednek a toldozáshoz-foldozáshoz. Duda most jvasaolja, hogy hozzanak olyan törvényt, ami mégis megengedi az abortuszt súlyos magzati betegség esetén, aminek következtében vagy halva születne, vagy rövidesen a születése után elhunyna a csecsemő. Ellenben a Down-kórosoknek meg kell születniük.
amaramaistanna
Katolikus vallású vagyok és azt mondom, hogy egy nőnek önrendelkezési joga van a teste felett. Másrészt mindenki számára megfelelő gazdasági, jogi és társadalmi környezetet kell teremtenie az államnak, és akkor majd lesz kedvük családot alapítani és utódokat nevelni a fiataloknak, de ehhez meg is kell becsülniük egymást a nőknek és a férfiaknak. Egyikünk sem magasabb rendű a másiknál, csak a biológiai adottságunk mások, nem a szellemiek. Csak gratulálni tudok lengyel barátainknak, hogy mindig meg tudják szervezni magukat a közös cél érdekében, bízom benne, hogy elérik céljukat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.