Lengyelországban napról napra növekszik a tüntetők támogatottsága, akik azért vonultak utcára, mert a szélsőjobboldali kormánypártok által feltöltött alkotmánybíróság gyakorlatilag ellehetetlenítette a legális abortuszt az országban.

Egyre többen tüntetnek Lengyelországban az abortuszszabályok szigorítása miatt: 30 éve nem voltak ekkora megmozdulások

Krakkó, 2020. október 28. Tüntetők az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen tiltakoznak Krakkóban 2020. október 28-án. A lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. A lengyel nők csak abban az esetben kérhetik terhességük megszakítását, ha nemi erőszak áldozataiként vagy vérfertőző viszonyban termékenyültek meg, vagy a terhesség súlyosan veszélyezteti egészségüket.

MTI/EPA-PAP/Art Service 2

A lengyel abortusztörvény eleve az egyik legszigorúbb volt Európában, most pedig törölték belőle azt a részt, ami megengedte a sérült, súlyos maradandó károsodástól szenvedő magzatok művi vetélését. Az országban évente körülbelül ezer abortuszt végeznek el, szinte az összeset a magzat súlyos sérülései miatt.

A döntés után tüntetések kezdődtek, a létszámuk folyamatosan növekszik. A 28-i, szerdai megmozdulásokon összesen 430 000 ember vett részt, 410 különböző demonstráción Jarosław Szymczak rendőrtiszt szerint. Az ország a kommunizmus bukása óta nem látott ilyen léptékű tüntetéseket. A legnagyobb tömeget péntekre várják Varsóba, ahol már a közösségi médiában ajánlanak fel szállást és segítséget az ott lakó tüntetők a távolabbról érkezőknek.

A tüntetők és a rendőrök kapcsolata egyébként jórészt békés, megjelentek viszont a lengyel utcákon szélsőjobboldali, nacionalista csoportok, akik bátran alkalmaztak fizikai erőszakot a tüntetőkkel szemben. Szerdán Wroclawban fekete ruhás, kopasz férfiak kövekkel és botokkal támadtak a tüntetőkre, volt, akinek a fogát verték ki, a Wyborcza újságíróját pedig földre lökték, társának kezéből kiütötték a kamerát.

(444.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA-PAP/Art Service 2

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez lehet az eredménye, ha hülyék és bigottak akarják meghatározni, hogy egy nőnemű ember ember legyen vagy szülőautomata.
Egy ostoba és a nőt semmibe vevő kaszt húzta magára a nők (és részben a velük szolidáris férfiak) haragját.
Ha egy réteg a katolikus dogmák szerint akar élni---tegye. De, ha azt rá akarja erőltetni mindenkire, ez az eredménye.
--Figyelsz, Füstös!?!?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Ez lehet az eredménye, ha hülyék és bigottak akarják meghatározni, hogy egy nőnemű ember ember legyen vagy szülőautomata.
Egy ostoba és a nőt semmibe vevő kaszt húzta magára a nők (és részben a velük szolidáris férfiak) haragját.
Ha egy réteg a katolikus dogmák szerint akar élni---tegye. De, ha azt rá akarja erőltetni mindenkire, ez az eredménye.
--Figyelsz, Füstös!?!?!
legott
Geci sátánista katolikus egyház !!!
A katolikus egyház az évszázadok során valamiért mindig megbukik.
Istentelen, embertelen, a mindenkori politikát kiszolgáló, kapzsi, harácsoló, fösvény, hazug banda, akik nem Isten az istenük, hanem a Mammon - csak és kizárólag, mindig, örökké !!!
lampa laz
Arról is jó lenne hallani 1x, h hány apáca nevelgeti a gyerekét a kolostorokba, vagy a püspökökkel közösen. Vagy, hova tűnnek el ezek a kis nem kívánatos magzatok. Ezek az ocsmány pedofil, buzi és szoknyapecér csuhások ugatnak bele mindenbe.
justhpeter
Mennyivel jobb a kereszténység mint az iszlám ? Ők nem nyomulnak ugyanolyan agresszív módon mint a többi vallás ? Sajnos a magyar kormány is ezt a primitív vonalat képviseli a hasonló magyar katolikus egyházzal egyetemben.
lusta
A hülye bigottak most nekiveselkednek a toldozáshoz-foldozáshoz. Duda most jvasaolja, hogy hozzanak olyan törvényt, ami mégis megengedi az abortuszt súlyos magzati betegség esetén, aminek következtében vagy halva születne, vagy rövidesen a születése után elhunyna a csecsemő. Ellenben a Down-kórosoknek meg kell születniük.
amaramaistanna
Katolikus vallású vagyok és azt mondom, hogy egy nőnek önrendelkezési joga van a teste felett. Másrészt mindenki számára megfelelő gazdasági, jogi és társadalmi környezetet kell teremtenie az államnak, és akkor majd lesz kedvük családot alapítani és utódokat nevelni a fiataloknak, de ehhez meg is kell becsülniük egymást a nőknek és a férfiaknak. Egyikünk sem magasabb rendű a másiknál, csak a biológiai adottságunk mások, nem a szellemiek. Csak gratulálni tudok lengyel barátainknak, hogy mindig meg tudják szervezni magukat a közös cél érdekében, bízom benne, hogy elérik céljukat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.