Elözönlötték Varsó utcáit a tüntetők, és továbbra is azt követelik, hogy vonja vissza a lengyel kormány a héten bejelentett törvényt, ami gyakorlatilag teljesen alkotmányellenessé tenné a terhességmegszakítást.

Több százezren tüntetnek Lengyelországban az abortusz szigorítása ellen
Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

A hvg.hu szerint a tömeget egyelőre nehéz megbecsülni, de már a szerda esti tüntetésre is 430 ezer embert saccoltak. 

A tüntetőket nacionalisták (feltehetően futballhuligánokkal soraikban) vegzálják, fekete ruhában és görögtüzekkel érkeztek.

A lengyel elnök az abortuszszabályzást módosító tervezetet nyújt be

Az abortusz feltételeit módosító tervezet benyújtását jelentette be pénteken Andrzej Duda lengyel államfő, a javaslat szerint az abortusztilalom alóli egyik, a magzati rendellenességekkel járó terhességre vonatkozó kivétel akkor lenne alkalmazható, ha a gyermeknél az élettel összeférhetetlen károsodást valószínűsítik.

Az MTI azt írja, a lengyel államfői hivatal honlapján olvasható nyilatkozat szerint a tervezet összhangban van a beteg magzatok művi vetélését alkotmányellenesnek minősítő, a minden embernek életjogára hivatkozó múlt heti alkotmánybírósági döntéssel.

Az alkotmányellenesnek talált előírás lehetővé tette a terhesség megszakítását a magzati lét bármelyik szakaszában, ha az orvosok "nagy valószínűséggel" megállapítják a magzat súlyos betegségét, károsodását. Az így megfogalmazott kivétel alapján tavaly több mint ezer terhességmegszakítást hajtottak végre, a leggyakrabban Down-szindrómás magzatokon.

A szóban forgó kivételen az államfői javaslat szerint úgy szűkítenének, hogy ez csak az úgynevezett letális károsodásokra vonatkozna, vagyis akkor tenné lehetővé az abortuszt, ha a prenatális vizsgálatok "magas valószínűséggel" megállapítják: a gyermek holtan fog megszületni, illetve olyan károsodással, amely "elkerülhetetlenül és közvetlenül" a gyermek halálát okozza az alkalmazott terápia ellenére.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Most legalább megtudják a lengyelek is, hogy a jog és igazság pártja milyen törvényeket tud alkotni, amik nem egyeznek meg a lengyelek többségi akaratával és a futbalhuligánokat is rájuk uszítják!!!
Málna
Annyira felháborító ez a törvény, hogy szívem szerint én is mennék tüntetni.
Clavigo
@Málna: Ha majd Orbán elvtárs bevezeti nálunk is,,,ugyanezt a förmedményt... talán még össze is futunk majd...
Málna
@Clavigo: Ha így lesz, én ott leszek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.