24 óra alatt 58 ezernél több új fertőzöttet regisztráltak az országban.

Csaknem egy héttel a koronavírus-járvány megfékezésére a tavaszinál kevésbé szigorú általános karantén kihirdetése után a lakhelyelhagyási tilalom hatásai még nem érezhetők Franciaországban. Az elmúlt 24 órában több mint 58 ezer új estet tártak fel, és ezzel megdőlt a napi rekord, az elhunytak száma pedig 363-mal 39 037-re emelkedett – közölte csütörtök este Jérome Salomon járványügyi igazgató heti sajtótájékoztatóján.

Kórházba szerda óta több mint 3 ezer fertőzött került, közülük 447 beteget intenzív osztályra szállítottak.

Olivier Véran egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta: a járványügyi korlátozások egyik célja, hogy a kórházak ne csak koronavírusos betegeket lássanak el, és az ellátórendszer teljes egészében működőképes maradjon.

Jelenleg 4 ezer súlyos állapotban lévő fertőzöttet kezelnek a kórházakban, de rajtuk kívül más betegségekkel küzdő 3 ezer súlyos beteget is ellátnak, így az intenzív ágyak 85 százaléka foglalt.

"Ha nem lett volna lezárás, november közepére 9 ezer koronavírusos lenne az intenzív osztályokon" – emlékeztetett a miniszter a párizsi Pasteur Intézet becslésére.

"Ha a karantént betartjuk, 6 ezren lesznek, és ez esetben a második hullám nem lesz olyan súlyos, mint az első" – tette hozzá.

"Ha viszont nem tartjuk be eléggé a karantént, több mint 7800 beteggel november közepére betelhetnek az intenzív ágyak. Ebben az esetben a második hullám súlyosabb és hosszabb lesz, mint az első volt" – hívta fel a figyelmet.

Elmondta, hogy a kórházak egy részében elhalasztották a nem sürgős beavatkozásokat, és eddig 61 beteget szállítottak át az ország középső részéből, Lyon környékéről a járvány által kevésbé sújtott nyugati országrész kórházaiba, és még további kétszáz áthelyezést terveznek az egészségügyi hatóságok.

A párizsi prefektúra csütörtökön rendeletben megtiltotta az éttermeknek este 10 óra és reggel 6 óra között a házhoz szállítást, illetve az üzleteknek az alkohol árusítást, miután a rendőrség azt tapasztalta, hogy a nyitva tartó kereskedelmi egységek közelében csoportosulnak esténként az emberek.

A tavaszi karanténhoz képest a mostani lezárásban jelentős különbség, hogy ezúttal a munka nem állt le: aki nem tud távmunkát végezni, bejárhat a munkahelyére, az iskolák sem zártak be, az üzletek közül viszont kizárólag az élelmiszerboltok tarthatnak nyitva és azon éttermek, amelyek vállalnak házhozszállítást.

A pedagógus szakszervezetek kedden "egészségügyi sztrájkra" szólítottak fel, miután szerintük az oktatási intézményekben nem kielégítők az óvintézkedések. Közleményükben hangsúlyozták, hogy a megfelelő egészségügyi feltételek elengedhetetlenek a közoktatás fenntartásához.

"Fontos az iskolák nyitva tartása, egy újabb bezárás tragikus iskolai és szociális következményekkel járna" – hangsúlyozták, kiscsoportos oktatást, a menza átszervezését, valamint a tantermek gyakoribb fertőtlenítését követelve.

A kormány csütörtökön bejelentette, hogy átvállalja a független könyvesboltokban megrendelt kötetek szállítási költségét a karantén idejére, hogy az internetes könyveladást támogassa. A cél az, hogy a franciák továbbra is a helyi kisebb könyvesboltokból, ne pedig a nagy nemzetközi internetes szolgáltatóktól rendeljenek kulturális termékeket.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.