Örülünk?

Kiderült: Kilencven százalékban hatásos a koronavírus elleni védőoltás

Kilencven százalékban hatásos lehet az amerikai Pfizer és a német Biontech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti oltóanyag az új típusú koronavírus ellen – jelentette be a két cég hétfőn.

Kiemelték: tovább folytatják a munkát és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration – FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization – EUA).

Mint írták, az idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2 elnevezésű oltóanyagból.

A klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisa július 27-én kezdődött. Az oltás mindkét dózisát a fejlesztési program 38 955 résztvevője kapta meg.

Az adatok egy külső, független testület (Data Monitoring Committee – DMC) előzetes elemzése alapján azt mutatják, hogy az oltás a beadás utáni 28. naptól védettséget biztosít az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) által okozott betegségtől (COVID-19).

Ez az eredmény "az innováció, a tudomány és az egész világra kiterjedő együttműködés győzelme" – idézték a közleményben Ugur Sahint, a Biontech társalapító-vezérigazgatóját.

A Németországba Törökországból bevándorolt szakember a többi között rámutatott, hogy a DMC előzetes elemzése éppen a SARS-COv-2-járvány második hullámának közepette készült el. Ez még inkább kiemeli annak jelentőségét, hogy a fejlesztés a világjárványból a "normalitásba" visszavezető utak egyikét jelentheti – fogalmazott.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott mainzi Biontech és a New York-i központú Pfizer Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztési programja a világjárvány első heteiben kezdődött.

A vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel – PEI) áprilisban adta meg az engedélyt az oltóanyag emberi tesztelésére. Az Egyesült Államokban májusban kezdődtek a klinikai tesztek.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Nessy: Azt veszik meg amiből többet tudnak lenyúlni, lásd lélegeztetőgép vásárlást. Most meg eladjuk a feleslegesen vásárolt darabokat olcsóbban!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Főlökött
Mi pedig vesszük az Oroszt, mert állítólag jó :) :) Még a Putyin jánykája is megkapta - állítólag, mármint az oltást :)
Csak az a kérdés, melyik a hatásos ? Egy letesztelt hatóanyagú oltás 90%-os hatással, vagy Putyin állítása, kitudja milyen hatóanyagtartalommal és beoltás utáni kimenetellel - hatással, mert azt még nem tesztelték sehol. De ki tudja, mostanság ilyen tényekhez lehet jutni, illetve leszűrni a tapasztalatokat.
Jozefina
Én úgy tudom, hogy az EU sok milliós tételben vásárol belőle és adja oda a tagországoknak, ha jól értettem nem pénzért!!!
Mégis csak az orosz és a kínai lesz a befutó, abból lehet lopni???!!!
kereső
www.pharmindex-online.hu/hirek-cikkek/az-ema-megkezdi-egy-covid-19-vakcina-rolling-review-ertekeleset-az-eu-ban

Olvasott valaki, ilyenféle hireket az orosz meg a kinai vakcinával kapcsolatban? Mert én nem. A,ot meg a két ország mond az nem releváns. Nem hiszek nekik. Egyiknek sem. ismerve és megtapasztalva(covid19) a kinai laborok biztonsági állapotát, nem kéne tovább a kisérleti nyúl szerepét eljátszani- sem Magyarországnak, sem Európának. Mindkét országnak van elég lakossága, akiket oltani kell. És ezek már az üzleten törik a fejüket. Nem tiszta ez sehogy.Toporzékunk meg már ugrik is, hogy a sok-sok jó barátnak még jusson valami a csőd előtt.
kokopelli
@kereső: ...éppen azt kötötték le elsőként ,hogy a két ország (USA,NSzK) nem veheti el "orrba-szájba" az egész
gyártott terméket! A gócok nagyságát ill. veszélyességét fogják szem előtt tartani!
Csizmás Kond
szerintem ahogy Szíjjáró beharangozta a zorosz izét egyből mindenki tökéletesítette papíron a paramétereket...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.