Az angol-walesi katolikus egyházon belül több ezer, gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény történt az utóbbi évtizedekben.

A vizsgálatot 2014-ben kezdeményezte Theresa May akkori belügyminiszter, későbbi brit miniszterelnök az angliai és a walesi intézményekben, köztük az egyházakban gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések felderítésére.

A vizsgálat közvetlen előzménye az a botrány volt, amely 2012-ben pattant ki, miután kiderült, hogy a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011-ben elhunyt Jimmy Savile évtizedeken keresztül súlyos szexuális bűncselekmények sorát követte el gyerekek sérelmére. Savile legfiatalabb áldozata 8 éves volt.

A kedden nyilvánosságra hozott 158 oldalas vizsgálati részjelentés feltárja, hogy

1970 és 2015 között több mint háromezer, gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményről érkezett bejelentés az egyházhoz. Ezek közül 177 esetben indult bűnvádi eljárás, és 133 elmarasztaló ítélet született.

A jelentés megfogalmazása szerint azonban helytelen lenne a katolikus egyházon belül a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazásokra úgy tekinteni, mintha azok csak a történelmi múlt problémái lennének, mivel 2016 óta is minden évben száznál több bejelentés érkezik ilyen jellegű bűncselekményekről.

A jelentés szerzői hozzáteszik:

a vizsgálat által átfogott csaknem ötven évben a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények tényleges száma valószínűleg sokkal magasabb volt a tanulmány által feltártnál.

A jelentés szerint a vizsgálatot végző bizottság "elborzasztó" beszámolókat hallott egyházi személyiségek által gyermekek ellen elkövetett nemi erőszakról és szexuális indíttatású szadista bántalmazásokról.

Több ezer szexuális bűncselekmény történt az angol-walesi katolikus egyházban

Az áldozatok egyike arról számolt be, hogy fiatal fiúként, 11 és 15 éves kora között egyedül őt több százszor bántalmazta egy magas egyházi tisztséget betöltő pap, aki minden ilyen incidens után meggyóntatta őt, és egyértelművé tette számára, hogy nővére akkor maradhat a helyi egyházi iskola növendéke, ha ő engedelmes lesz.

A jelentés szerint Vincent Nichols bíboros, Westminster érseke, az angol-walesi katolikus egyház vezetője, a püspöki konferencia elnöke 2018-ban elnézést kért ugyan az egyházon belül történtekért, de semmiféle módon nem ismerte el, hogy személyes felelősségi körébe tartozna a változások irányítása.

Nichols bíboros nem tanúsított együttérzést sem a legutóbbi időszakban történt és feltárt ilyen bűncselekmények áldozatai iránt, és esetenként az angol-walesi római katolikus egyház megítélésének védelmét helyezte előtérbe – áll a vizsgálati jelentésben.

Nichols bíboros kedd délutáni nyilatkozatában közölte: az egyház elfogadja a jelentésben foglaltakat, és hálás a vizsgálóbizottságnak, hogy nyilvánosságot biztosított a visszaélések elszenvedőinek.

Az egyházi vezető mélységes sajnálkozásának adott hangot. Úgy fogalmazott: ami történt, rettenetes szégyen, amellyel neki együtt kell élnie, de tanulnia is kell belőle.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Arról miért nem hallani, hogy egy bátalmazott kisfiú, aki szarni sem tud egy rendeset fájdalom nélkül, felnőve már nagykorúként péppé berte a bántalmazóját? Ezek érinthetetlenek?

Egy ismerősöm elmondta a férjének, hogy az apja molesztálta lánykorában, az elkapta a faszit, és úgy meverte, hogy azóta tolókocsiban ül, és csak néz..
A pasi leülte, amit kapott, de szerinte megérte.
namihami
@jesz: És a bíróság szégyellje magát, amiért egyáltalán letöltendőre itélte. Ha én bíró (ez a bíró) lettem volna, max. felfüggesztetettet adok. Azt is csak a látszat kedvéért.
rokker33
Mocskos rohadt hazug faszszopó pedofil papok!!El kell pusztítani minden papot püspököt érseket hazug egyházfőket és a templomokat porig rombolni a bibliákat elégetni!!!Ezeket az Isten Mózes Jézus Mária Júdás meséket miért veszik még be ennyien??Soha nem léteztek ezek a személyek soha nem volt bebizonyítva ,hogy élt Jézus akkor Én minek éltessem a nevét!Adolf Hitler élt és gyújtok értü egy gyertyát, de a mesékben nem hiszek!!Égjetek csuhás gecik a zsinagógákkal együtt!!!
Namely
Felkötni minden retkes pedofilt. Azért elég érdekes, hogy amikor a muszlim kutyák csinálják, nem ennyire lelkes a hatóság.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.