Az európai uniós költségvetésről szóló megállapodás megmutatta, hogy az EU képes cselekedni – hangsúlyozta Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén.

A témáról szóló vitában felszólalva hozzátette: ahhoz, hogy eljussanak a hosszú távú keretköltségvetésről szóló végleges megállapodáshoz, először a 2021-es büdzséről kell határozni.

Hahn üdvözölte "a történelmi" egyezséget az EP és a Tanács között a hétéves költségvetésről és a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásait ellensúlyozni hivatott helyreállítási alapról.

"Az uniós állampolgárok szempontjából igazán jó megállapodás született, különösen az egészségügyi programok finanszírozását tekintve" – mondta. Emlékeztetett: az uniós büdzsé és a helyreállítási alap hatályba lépéséig még mindig meg kell tenni jónéhány lépést, miközben a járvány alatt egyre nehezebbé válik az uniós vállalkozások helyzete és az állampolgárok élete is.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője felszólalásában elmondta: 2010-ben "a magyarok elzavarták a korrupt, az emberi jogokat lábbal tipró, és az országot a csőd szélére vezető baloldali kormányt", és kétharmados parlamenti többséget szavaztak a Fidesznek és a kereszténydemokratáknak. Ezen demokratikus döntés után a baloldal azonnal elkezdte a gyűlöletkeltést és a kormány indulatos támadását, amely végül az Európai Parlament hazugságokkal teli Tavares-jelentésben foglaltatott össze.

"Ez a politikai pamflet is már tartalmazta az azóta folyamatosan hangoztatott hazugságokat: az antiszemitizmus, a korrupció, a demagógia, a sajtószabadság felszámolásának és a jogállami intézmények leépítésének vádját – fogalmazott.

Hozzátette: 2014-ben a baloldal támadásai közepette a magyarok szabad akaratukból ismét kétharmados többséggel szavaztak a kormányra, amit az ellenzék az európai baloldallal együtt "egyesen provokációnak" vélt, és egyre vehemensebben támadta Magyarországot. Ez 2015 után tovább fokozódott, amikor is összeállt az EP bevándorláspárti többsége a migrációt elutasító magyarokkal szemben. Vádaskodásaik "a szavazási ügyeskedéssel áterőltetett" Sargentini-jelentésben és a 7-es cikkely szerinti eljárásban összpontosultak.

Deutsch Tamás rámutatott továbbá arra, hogy 2018-ban a baloldal már "torkaszakadtából gyalázkodott", amikor a Fidesz újra kétharmados többséggel nyerte a választásokat. Itt jött a módszeres, kíméletlen büntetési intézkedések időszaka – hívta fel a figyelmet.

"Ezeket az intézkedéseket nevezi a baloldal saját magára jellemző történelmi abszurditással jogállamisági mechanizmusnak" – húzta alá, utalva arra, hogy a Tanács német soros elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói múlt héten ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
"Jogállamisági mechanizmus"? Píszí nyelven így hívják az anarcholiburnyák furkósbotot?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.