A Kolozs Megyei Törvényszék csütörtökön kimondott ítélete szerint fizetnie kell Ludovic Orban miniszterelnöknek amiatt, hogy annak ellenére sem helyezte vissza Györke Zoltán magas rangú közhivatalnokot a Kolozs megyei alprefektusi tisztségbe, hogy a bíróság jogerős ítéletben kötelezte erre.

Az elsőfokú ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálja közölte. A kivonat szerint a miniszterelnöknek minden egyes napi késlekedésért a romániai bruttó minimálbér húsz százalékával egyenértékű bírságot kell fizetnie mindaddig, míg vissza nem helyezi a tisztségébe Györke Zoltánt. Az elsőfokú ítélet végrehajtandó, de fellebbezést is be lehet nyújtani ellene.

Törvényszék: fizetnie kell a román miniszterelnöknek

A törvényszék arról is döntött, hogy Györke Zoltánnak a csütörtöki ítélet hivatalos közlésétől a hivatalba való visszahelyezésig minden nap késlekedésért ezer lej fájdalomdíjat is kell kapnia. Nem közölte viszont, hogy ezt is személyesen a miniszterelnök vagy a kormány fizeti.

A magas rangú közhivatalnok csütörtök esti közleményében megemlítette: az Európai Bizottság jogállamiságról szóló jelentésében is szerepel, hogy a román állam több esetben nem hajtotta végre a jogerős bírósági ítéleteket. Ezért az ország az Európai Tanács miniszteri bizottsága felügyelete alatt áll.

A közigazgatási doktorátussal is rendelkező Györke Zoltán 2008-ban versenyvizsgával foglalta el véglegesen az elvileg politikától független Kolozs megyei alprefektusi tisztséget, melyet 2009-ig töltött be. Ekkor kormányzati felügyelői állásba helyezték át, de miután ezt Victor Ponta kormánya megszüntette, beperelte a kabinetet, a bíróság pedig jogerősen visszahelyezte a Kolozs megyei alprefektusi tisztségbe. 2015 nyarától 2019 tavaszáig foglalta ismét el a visszaperelt tisztséget, ekkor azonban a Dancila-kormány váltotta le. Újabb pereskedés után június közepén újabb jogerős ítélet mondta ki, hogy a kormánynak vissza kell helyeznie Györke Zoltánt az alprefektusi tisztségbe.

A romániai közigazgatásban a prefektus és helyettesei a törvényesség őrei, de egyben a kormány képviselői is a megyében. Ellenőrzik az önkormányzatok határozatainak a törvényességét, és a kormányprogram megvalósításán dolgoznak.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.