Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben nyilvánította ki részvétét Bogdan Aurescu román külügyminiszternek a szombati, karácsonkői (Piatra Neamt-i) kórház intenzív osztályán kitört tűz miatt és felajánlotta Magyarország segítségét. A tűzben tíz koronavírusos beteg életét vesztette, és legalább heten válságos állapotban vannak.

Romániai kórháztűz: tíz áldozat és hét válságos sérült

Fotó: Robert IOSUB / AFP / Ziar Piatra Neamt

Szombaton tűz ütött ki a romániai Karácsonkő megyei kórházának intenzív osztályán, ahol a koronavírusos betegeket is ápolták. A szerencsétlenség nyomán a betegek közül többen meghaltak, többek állapota pedig súlyos – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap közösségi oldalán.

A miniszter levelet küldött Bogdan Aurescu román külügyminiszternek, amelyben a részvétnyilvánításon túl szükség esetére felajánlotta Magyarország segítségét. A bajban össze kell tartanunk és segítenünk kell egymást! – írta Szijjártó Péter.

A kelet-romániai Karácsonkő koronavírusos betegeket ápoló megyei kórházának intenzív osztályán kitört tűzben tíz koronavírusos beteg életét vesztette, és legalább heten válságos állapotban vannak, őket egy új jászvásári mobilkórház intenzív osztályára helyezték át.

Belgiumban kezelik a sérült román orvost

A román hadsereg repülőgépével egy belgiumi katonai kórházba szállították vasárnap azt a román orvost, aki a tíz emberéletet követelő szombat esti tűzben sérült meg, amikor menteni próbálta az intenzív terápián ápolt koronavírusos betegeit – jelentette az MTI romániai tudósítója.

A 48 éves Catalin Denciu volt ügyeletben a karácsonkői megyei kórház intenzív osztályán szombat este, amikor a koronavírusos betegekkel teli intenzív osztályon tűz ütött ki. A részleg két kórtermének egyike teljesen leégett, a másikból sikerült levinni az ágyakat a sürgősségire.

Médiajelentések szerint Denciu a lángokban álló kórteremből is megpróbálta menteni betegeit, de nem járt sikerrel és testének mintegy 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket.

A román média az égési sérüléseket szenvedett orvos Belgiumba szállítása kapcsán felidézte azt a 2015-ös bukaresti tragédiát, amikor a bukaresti Colectiv-klubban ütött ki tűz egy rock koncert közben. Az akkori 64 áldozat többsége hetekkel később, kórházi fertőzések miatt halt meg. A hozzátartozók az egészségügyi hatóságokat hibáztatták, amiért elutasították a felajánlott külföldi segítséget, mert nem akarták elismerni, hogy a romániai kórházakban nem tudnak a súlyos égési sérültek számára megfelelő steril környezetet biztosítani.

A karácsonkői kórháztűz ügyében alakult válságstáb üléséről vasárnap hajnalban távozó Ludovic Orban miniszterelnök szerint még nem ismeretesek a tűz okai, meg kell várni a szakértői vizsgálat eredményét. Ugyanakkor hozzátette: annyit tudni, hogy az egyre terjedő koronavírus-járvány miatt a napokban bővítési munkálatok zajlottak a kórház intenzív osztályán.

Napi.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.