Romániában ismét meghaladta szerdán a tízezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, az újabb rekord azonban alig különbözik a két héttel ezelőttitől, ezért a hatóságok azt remélik: sikerült a járvány gyorsulását megállítani, és nagyjából egyenletessé vált a fertőzések terjedése.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai jelentésében szereplő 10 269 újonnan diagnosztizált eset 25 százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál. Szerdán újabb 168 halálesetről számolt be a GCS, ami csaknem 20 százalékkal több a kéthetes átlagnál. A járvány eddig csaknem 9500 áldozatot követelt Romániában.

Ezeket a növekményeket azért nem értelmezik a járvány gyorsulásaként, mert Romániában jelentős eltéréseket produkál a koronavírus-tesztek váltakozó száma. Munkanapokon ugyanis 35-40 ezer, míg szombaton és vasárnapi alig 10-20 ezer tesztet végeznek, ennek megfelelően az esetszámok kéthetes átlagát a hétvégi adatok mindig lehúzzák. Hét közben tehát az átlagosnál több, hétvégén pedig mindig kevesebb új fertőzést diagnosztizálnak.

A fűrészfog alakú romániai járványgörbék csúcsértékei korábban hétről hétre emelkedtek, de most már harmadik hete nem sokkal haladják meg a tízezret.

Az ország megyéinek többségében az utóbbi két hét lakosságarányos fertőzési aránya meghaladja a 3 ezreléket, de szerdán már enyhe csökkenést észleltek több olyan erdélyi megyében, illetve Bukarestben, ahol a korábbi hetekben a legnagyobb ütemben gyorsult a járvány.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.