Az Európai Parlament közleményt adott ki: nem puhítanak a jogállamiság EP által megfogalmazott feltételein.

A csehek után a szlovákok is szembefordultak Orbánnal a jogállamiság ügyében: szétesik a V4-es szövetség?

Varsó, 2020. július 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Igor Matovic szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2020. július 3-án.

„Nem tartom reálisnak, hogy a jogállamiság elvét teljesen kiiktassák az európai uniós pénzek felhasználásánál. Nem ez a megoldás”

– szögezte le tegnap Ivan Korciok szlovák külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a jogállamiság kérdésében Szlovákia álláspontja eltér Magyarországétól és Lengyelországétól. A pozsonyi diplomácia vezetője a TASR szlovák nemzeti hírügynökséghez eljuttatott állásfoglalásában közölte: magyar és lengyel kollégájához fordul annak érdekében, hogy a két ország ne blokkolja a 2021–2027-es EU-költségvetés és az újjáépítési alap elfogadását.

A cseh diplomácia vezetője is hasonló álláspontra helyezkedett a magyar-lengyel vétó kérdésében. Tomas Petricek szerdán a Prágai Európai Csúcstalálkozó elnevezésű videokonferencián reményét fejezte ki, hogy az EU költségvetést és a helyreállítási alapot érintő vita „nem hátráltatja majd az európai pénzek kifizetését az egyes tagállamoknak”. Időközben az Európai Parlament kiadott egy közleményt, miszerint nem puhítanak a jogállamiság feltételein.

Ugyanakkor Janez Jansa szlovén miniszterelnök szerdán kiállt az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot a jogállami kritériumok miatt megvétózó Orbán Viktor mellett.

Jansa levele azonban távolról sem a hivatalos szlovén álláspontot tükrözi, koalíciós partnerei is elhatárolódtak annak tartalmától. A koalíciós társ kereszténydemokrata Új Szlovénia Néppárt (NSi) elnöke közölte: Jansa magánvéleményt nyilvánított a kérdésben, a szlovén kormány nem csatlakozott hivatalosan vétózó magyar-lengyel pároshoz.

Jansa egyébként választási győzelmét nagymértékben annak a médiabirodalomnak köszönheti, amelyet jórészt Fidesz-közeli cégek támogatásával építettek ki.

Az ügyletet az Európai Parlament is gyanúsnak ítélte és vizsgálni fogja.

(Népszava)

Cikk- és címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Emm a hájas csúti fényépes beállása az őserdei gorillák beállására emlékeztet!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
creativehun
@verőce21: Sokkal inkább a szélsőjobbos náci moslékok fosnak,hogy elzárják a péncsapot és nem lesz mit ellopni! Az,hogy a magyar lakosság jelentős részének fogalma sincs arról mi is az a demokrácia..az egy szörnyő igazság..az viszont már egy fájdalmas tény,hogy a többségük annyira ostoba,hogy simán besziopja azt a baromságot,hogy azért akarja az EU ránk erőltetni a jogállamiságot mert ellenőrizetlenül akar migráns hordákat betelepíteni Magyarország területére! Sajnos ..a szavazati jog nem IQ függő..így aztán azok a degerált idióták is szavazhatnak akik bármilyen orbitális ökörségtet elhisznek...mert valami mocsadék fidesz fake news megírta!
verőce21
@creativehun: Tömör faszság amit zagyváltál!
kokopelli
@creativehun: .nem "szopja be simán",hanem csak egy "kortes pénzért"! Nem az első a magyar történelemben! (;-))
(lásd a szavazási lóvét tartalmazó filmet! Az első felvételeket még képpel mutatták be a neten) (;-))
csipetke
@pécsi: nov.20. 20:39 Úgy tűnik,hogy te meg agymosáson eshettél át,bár az se biztos,mert annyi eszed van,amennyi kilátszik a fejedből.A gazdád,a csuti rém most adósította el az országot 30 évre,ahelyett,hogy elfogadta volna az uniós pénzt.
Bár a maffiabandának mindegy,mert mindent ellopnak,amihez hozzáférnek
Lepényleső
Á dehogy,ők mennek tovább a jogállamiság útján? A bán meg-fordult,s nem látni csak a háta táján?
Neki tökéletesen megfelel a diktatúra,- ha övé a trónja,mindegy mennyi emberélet árán?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.