A londoni miniszterelnöki hivatal vasárnapi tájékoztatója szerint a korábbihoz hasonló, de egyes elemeiben megerősített többfokozatú készenléti rendszer lép életbe Angliában a koronavírus-járvány megfékezését célzó jelenlegi zárlat december eleji lejárta után.

A Downing Street szóvivője közölte, hogy Boris Johnson miniszterelnök vasárnap estére soron kívüli kormányülést hívott össze a karácsony előtti időszakra szóló védekezési tervek véglegesítésére.

Johnson – aki jelenleg 14 napos elkülönítésben van, miután a minap egy koronavírus-fertőzött képviselővel költött el munkareggelit – hétfőn hivatalosan ismerteti a terveket az alsóház tagjaival, valószínűleg videókapcsolaton.

Hivatalának vasárnapi tájékoztatása szerint az elképzelés az, hogy a korábbinál több országrész kerül a háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb, vagyis legszigorúbb fokozatának hatálya alá, és az egyes fokozatok alapján előírt intézkedéseket is megerősítik.

A Downing Street szóvivője ennél több érdemi részletet nem fedett fel.

Az eddig is köztudott volt, hogy a kormány tudományos és egészségügyi tanácsadói a korábbi háromfokozatú készenléti rendszert nem tartották elégségesnek a járvány megfékezésére.

Az ősz elején Angliában bevezetett háromfokozatú készültségi rendszerben a közepes járványügyi készenlét volt a legalacsonyabb, utána következett a magas, majd a nagyon magas fokozat, egyre szigorodó korlátozásokkal. Az egyes országrészekben más-más fokozat volt érvényben a helyi járványhelyzettől függően.

Boris Johnson azonban a kormányzati tanácsadók folyamatos sürgetésének engedve néhány hét után felfüggesztette ezt a rendszert, és november 5-től december 2-ig egységes, Anglia egészére kiterjedő korlátozásokat rendelt el.

Ennek alapján az Angliában élők jelenleg csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonukat. Ezek közé tartozik az orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és a gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés.

Ezenkívül mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat szabadtéren is, a nem egy háztartásban élők pedig nem látogathatják egymást lakásban, még a családtagok sem.

Mindemellett a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek is bezártak.

A brit kormány korlátozó intézkedései rendszerint csak Angliára terjednek ki, mert az egészségügyi szabályozás az Egyesült Királyság többi országában – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – a helyi kormányok hatáskörébe tartozik.

Ez a korlátozás ér véget december 2-án, és ennek helyébe lép a tervezett régi-új, a korábbihoz képest megszigorított többfokozatú készenléti rendszer.

A brit kormány rendre hangoztatott célja az, hogy e korlátozásokkal olyan szintre szorítsa le járvány terjedési ütemét, amely karácsonyra lehetővé teszi az intézkedések szigorának enyhítését.

A legfrissebb számok máris a koronavírus-járvány terjedésének jelentős lassulását mutatják.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a szombat estével zárult egy hétben 149 027 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal az Egyesült Királyság egészében, 23 888-cal, 13,8 százalékkal kevesebbet, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

Szombaton 19 875 új fertőzést szűrtek ki országszerte, csaknem hétezerrel kevesebbet, mint múlt szombaton.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.