A hivatalos eredményt várják.

Nem hátsó szándékból, hanem a hivatalos eljárás lezárulásának kivárása miatt maradt el az orosz gratuláció az amerikai elnökválasztás győztesének

- jelentette ki Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 tévécsatorna által vasárnap sugárzott nyilatkozatában.

A tisztán hivatalos dolgokat el kell végezni, a kialakult gyakorlattal és az ügy jogi vonatkozásaival összhangban. Nincs itt semmilyen hátsó szándék, semmi szokatlan megfontolás vagy olyasmi, ami a kapcsolataink további romlásának alapjául szolgálhatna

- mondta az orosz elnök a Moszkva. Kreml. Putyin című magazinműsornak.

"Tisztelettel viszonyulunk mindenkihez: Trump hivatalban lévő elnökhöz és a poszt jelöltjéhez, Biden úrhoz. Ezért itt számunkra nincsen semmilyen probléma" – tette hozzá. Megismételte, hogy Moszkva az amerikai nép bármely választottjával kész együttműködni.

"De az, hogy ki kapta meg ezt a bizalmat, vagy a politikai szokásjognak megfelelően kell megnevezni, amikor az egyik fél elismeri a másik győzelmét, vagy legitim, jogi módszerrel kell megvonni, a végleges eredmény megvonásával" – hangoztatta Putyin.

Hozzátette: Moszkva egyszerűen arra vár, hogy szűnjön meg a belpolitikai szembenállás. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország nem fél-e attól, hogy hallgatása elrontja a kétoldalú viszonyt, miközben a többi ország vezetője már gratulált, Putyin kijelentette:

Az elrontott viszonyt már nem lehet elrontani

Emlékeztetett arra, hogy az előző választás után mindenki Hillary Clintonnak gratulált, miközben Donald Trump lett az elnök.

Az orosz vezető szerint az amerikai választások legitimitásáról maguknak az amerikaiaknak kell dönteniük. Megjegyezte:

az egész világ számára világos, hogy az amerikai választási rendszerrel gondok vannak.

Ezzel kapcsolatban azt említette, hogy az országos szavazáson a legtöbb szavazatot elnyert jelölt alul maradhat az elektori testület voksolásán, és hogy távolságot kell tartani a szavazatszámlálók és az ellenőrök között. De az amerikaiak dolga eldönteni, hogy ez így megfelel-e nekik – tette hozzá. "Mi mindig fellépünk a belügyeinkbe való beavatkozás ellen. Ami azt illeti, az amerikaiak is ugyanezt teszik" – mondta Putyin.

A Kreml szóvivője korábban már elmondta ugyanazt, amit Putyin, de maga az elnök eddig még nem nyilatkozott – teszi hozzá a HVG.

Az egész világon már csak néhány kormányfő van, aki nem gratulált Bidennek, Putyin mellett például Hszi Csin-ping kínai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető. 

Forrás: HVG, MTI

Címlapkép: MTI/Szputnyik/AP/Alekszej Nyikolszkij

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Nagy marha vagy te putin!!! Már eldöntött, hogy Biden a hivatalos elnök, nem a szarhaju trampli.
Sámannus
...mert a ruszki választási rendszerben mindenki vágya, hogy Szibériába menjen kempingezni, azért szavazza meg a macipásztort.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.