Spanyolország igazságos hozzáférést biztosít lakosai számára a koronavírus-elleni vakcinához, amelynek beadását országosan 13 ezer oltóponton kérhetik majd – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök madridi sajtótájékoztatóján vasárnap.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a jövő év januárjában már elkezdhetik az oltást, de elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a vakcinák engedélyezési folyamata még hónapokat vegyen igénybe.

Mint mondta, egy szakértőkből álló csoport már kidolgozta az ország oltási stratégiáját, amelyet jövő keddi ülésén tárgyal a kormány, így Európában az elsők között fogadhatnak el ilyen tervezetet.

Megismételte korábbi kijelentését, miszerint 2021 első felében a lakosság jelentős részét beolthatják. Egyúttal kitűnőnek nevezte az ország oltási kapacitásait, példaként említve, hogy az idén nyolc hét alatt 14 millióan kapták meg az influenza elleni vakcinát.

Pedro Sánchez beszámolt arról, hogy az Európai Unió eddig öt különböző oltóanyagra kötött szerződést, összesen 1,2 milliárd adagra, amelyből népességarányosan 10 százalékra számíthatnak a spanyolok.

Hozzátette: Spanyolország fejenként 220 eurót fordít a koronavírus-elleni küzdelemre, amely a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint az uniós átlag duplája.

Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter szombaton nyilatkozott arról, hogy a védőoltást mindenki önkéntes alapon kérheti, beadatása nem lesz kötelező. A kormány célja, hogy a 47 milliós országban legalább 30 millióan megkapják a vakcinát, amellyel megfelelő közösségi immunitás érhető el.

Spanyolországban a járvány kezdete óta több mint másfélmillió fertőzöttet regisztráltak, közülük eddig 42 619 ember hunyt el.

A dél-európai országban október 25-én szükségállapot lépett életbe, amelyet a parlament május 9-éig meghosszabbított. A Kanári-szigetek kivételével mindenhol éjszakai kijárási tilalom van érvényben. Minden nyilvános helyen kötelező a maszk viselése, és hatnál többen nem gyűlhetnek össze.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.