Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt hétfőn megnevezte leendő kormánya kulcsfontosságú tagjait, Antony Blinkent külügyminiszternek, John Kerry volt külügyminisztert pedig klímaügyi különmegbízottnak jelöli majd.

Biden megnevezte leendő kormánya fontosabb tagjait
Fotó: Facebook/Joe Biden

A várakozásoknak megfelelően az amerikai diplomácia új irányítója Antony Blinken 58 éves külügyi szakember lehet, aki korábban többször is az amerikai-európai, illetve a transzatlanti kapcsolatok erősítése mellett foglalt állást.

A belbiztonsági tárca élére Biden a kubai származású Alejandro Mayorkast jelölte, aki – ha a szenátus megszavazza a jelöltségét – az első külföldön született politikus lesz ezen a poszton. Az első értékelések szerint Mayorkas elsődleges feladatának tekinti a Donald Trump republikánus elnök által meghirdetett szigorú bevándorlási politika megváltoztatását.

A hírszerzés csúcsigazgatói posztjára Joe Biden Avril Hainest szánja.

Biden bejelentette, hogy elnöki különmegbízotti posztot hoz létre klímavédelmi ügyekre, és különmegbízottként a 76 éves John Kerry volt külügyminisztert nevezte meg. A klímavédelmi különmegbízott – szintén először az amerikai történelemben – tagja lesz a Nemzetbiztonsági Tanácsnak is.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója Biden tervei szerint Jake Sullivan lesz. Az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti posztjára, kormánytagként – a Hillary Clinton volt külügyminiszter és elnökjelölt jelöléséről szóló előzetes hírekkel ellentétben – Linda Thomas-Greenfield várható. Az afroamerikai Thomas-Greenfield Barack Obama demokrata párti elnök kormányzata idején a külügyminisztériumban az afrikai ügyekért felelős államtitkár volt.

A bejelentés után Joe Biden közleményben hangsúlyozta, hogy olyan csapatra van szüksége, amely már az első napon készen áll a munkára. "Ezek az emberek legalább annyira gyakorlottak és jártasak a válságkezelésekben, mint amennyire újító szellemiségűek és nagy képzelőerejűek" – fogalmazott Joe Biden.

A demokrata párti elnökjelölt várhatóan még a héten megnevezi várható kabinetje további tagjait.

Az egyes tagállamok elnökválasztásra jogosult küldötteiből álló elektori testület, amely megválasztja az Egyesült Államok elnökét, december 14-én ül össze. Bidennek eddig a választási eredmények alapján 306 elektor támogatását sikerült elnyernie. Az elnökké választáshoz 270 elektori voksra van szükség.

(MTI)

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
"Mayorkas elsődleges feladatának tekinti a Donald Trump republikánus elnök által meghirdetett szigorú bevándorlási politika megváltoztatását." - Nem is árulkodó, mire ment ki a választási színjáték...!
rokker33
@verőce21: Igen amit Trump felépített azt Dzsó biden lerombolja!Majd lesz még 9/11 ha a sok terrorista mexikói kutyabaszó beözönlik Amerikába!!
Gazella
Na szarhaju trampli... vége.
Sok sikert Biden és háttér csapat!!
Aki Én
@ómió: ,,Kétszer szavaztam rá, de a választásoknak következményei vannak, és nem viselkedhetünk továbbra is úgy, mintha semmi sem történt volna,

– mondta az ABC tévécsatornának adott interjújában Chris Christie, a távozó amerikai elnök egyik legkitartóbb támogatója. New Jersey állam egykori kormányzója keményen nekiment Donald Trump ügyvédjeinek, akiket úgy jellemzett, hogy ténykedésük kínos helyzetbe hozza az Egyesült Államokat, mert miközben azt állítják, hogy bizonyítékaik vannak a választási csalásra, nem mutatják be azokat.

Az ország a legfontosabb. Bármennyire is republikánus vagyok, és szeretem a pártot, az első helyen az ország áll.

Christie kiakadása érthető, főleg annak ismeretében, hogy Trump kampánycsapata éppen a hétvégén szenvedett el újabb súlyos vereséget azzal, hogy Pennsylvaniában egy szövetségi bíró elutasította azt a keresetét, ami 6,8 millió szavazat érvénytelenítését célozta. A Republikánus Pártban korábban fontos tisztséget betöltő Matthew Brann bíró azt írta, hogy Trump jogi csapata egy összefüggéstelen, valós jogi érveket és tárgyi bizonyítékokat nélkülöző keresetet nyújtott be."
ómió
@Aki Én: Ezt már megválaszoltam. Nem ismétlem el!
Aki Én
@ómió: ...mindenkinek jobb ez így, köszönöm!
Nyírfa
Reménnyel tölt el, végre haladhatunk. Tetszik, nem kicsit, Biden, a nemzeti sokszínűséget egyesítő stratégiája.
Princess Leila
Van elég dolga otthon! Nagy káosz az USA már 20 éve!
ómió
@Aki Én: Neokomcsiknak, anarcholiburnyákoknak persze!
namihami
Vajon megengedte ezt a Trumplee neki vagy csak úgy, önhatalmúlag tette?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.