Legalább 40 jogvédőt öltek meg Kolumbiában júliustól és szeptemberig – derül ki a Somos Defensores (Jogvédők vagyunk) nevű nem kormányzati ernyőszervezet által csütörtökön bemutatott tanulmányból.

A jelentés szerint az említett időszakban 184 erőszakcselekményt jegyzett fel 182 jogvédővel szemben, ami csaknem teljesen megfelel a tavalyi évnek ugyanebben az időszakában regisztrált 183 ilyen esetnek.

A 182 sértett személy közül 88 ismeretlen elkövetőktől (48 százalék), 54 félkatonai csoportoktól (30 százalék), 20 a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori gerillaszervezet – a kormánnyal korábban aláírt békemegállapodás ellen lázadó – másként gondolkodóitól, 11 a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezet harcosaitól, 8 rendvédelmi szervektől, egy pedig az ügyészségtől szenvedett el valamilyen formában agressziót.

A szervezet az említett időszakban 121 fenyegetést, 17 merényletet, öt eltűnést és egy bírósági ügyet jegyzett fel.

A Somos Defensores az év első kilenc hónapjában 135 gyilkosságot jegyzett fel.

A gyilkosságokat illetően jelentős, 54 százalékos növekedés látható, 14-el több mint 2019-nek ugyanebben az időszakában. Szintén aggasztó a merényletek száma, amely 113 százalékos növekedést mutat

– részletezte a szervezet.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.