A közös cél érdekében tett kölcsönös engedményeken alapuló megállapodás iránti nyitottság szükséges valamennyi féltől az Európai Unió következő hétéves költségvetése és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alap elfogadásához – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben.

Merkel: kompromisszumkészségre van szükség
Fotó: Pixabay

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a tagországi parlamentek uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak (COSAC) online elnöki találkozóján elmondott hozzászólásában kifejtette, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács júliusi értekezletén elfogadott tanácsi következtetések számos kevéssé körvonalazott szövegrészt tartalmaznak.

A tagállamok a következtetésekben hitet tettek az EU-ról szóló szerződés második cikkelyében foglalt értékek mellett, és a közösség pénzügyi érdekeinek védelme, egy hatékony közös költségvetés mellett is.

A két elv összehangolása és valamennyi tagország megelégedettségének kiváltása a soros elnökség számára "nagyjából annyira nehéznek bizonyul, mint a kör négyszögesítése" – mondta Angela Merkel.

"Teljes erővel dolgozunk, de a helyzet nagyon óvatosan fogalmazva nem egyszerű" – tette hozzá.

Merkel azt mondta, egyes tagállamok "azt mondják, hogy nem kötünk kompromisszumot és jottányit sem változtatunk", ugyanakkor azzal az elvárással fordulnak a soros elnökség felé, hogy "kérlek, juss eredményre".

Aláhúzta: a politika feladata éppen az, hogy megtalálja a mindenkinek elfogadható megoldásokat, de "kompromisszum nélkül ez nem sikerülhet", ezért valamennyi féltől kompromisszumokra nyitott hozzáállás szükséges.

Hangsúlyozta, hogy számára a jogállamiság az "európai projekt alapja". A jogállamiság értékéről az alapszerződés második cikkelye szól, a jogállamiság megsértéséről pedig a hetedik cikkely – mutatott rá Angela Merkel.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy téves az a felfogás, amely szerint a források felhasználásához kapcsolt feltételek révén "a hátsó ajtón becsempészik" a hetedik cikkelyben foglaltakat a költségvetési rendeletbe.

Hozzátette, hogy a soros elnökség nagyon sokat dolgozott az Európai Bizottság által előterjesztett rendeleten, amelyről az Európai Tanács és az EU Tanácsa főtitkárságának jogi szolgálata is megállapította, hogy "nem mos össze" nem összetartozó dolgokat.

A rendelet "nagyon erősen a büdzsére összpontosít" – mondta német kancellár, megjegyezve, hogy az álláspontok kialakításához mindig érdemes alaposan tanulmányozni az adott dokumentumot.

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a források felhasználását jogállamisági feltételekhez kapcsoló mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az uniós költségvetés és a helyreállítási alap elfogadására.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Merkel még mindig nem tanult, pedig lett volna rá ideje!!! orbán nem akar megegyezést, ezt ki is mondta. orbánban halovány jele sincs a kompromisszumnak!!! Mit akar ilyen emberrel kompromisszumot??? orbán vajon mivel tartja sakkban Merkelt??? Nem hiszem el, hogy az EU ezetői ennyire hibbantak lennének!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Horizont: ..nem árulok el titkot,amikor azt írom,hogy az A.Merkel-nek nem az a dolga,hogy "Ő" valamilyen kompro-
misszumot kötsön akárkivel akármiről! Biztos vagyok,hogy Ő soha nem is akarna!Ő csak mint "kanzellár" a harmadik
"rangsorban"...!!! (;-))
Shikari
Fogalmazzák meg tényszerűen, konkrétan, milyen feltételek esetén teljesül a jogállamiság, ne csak valami ködös lózungot, és ha mindenki elfogadta ám legyen.

Lehet megoldani a problémát Mutti!
Jozefina
Merkel még mindig nem tanult, pedig lett volna rá ideje!!! orbán nem akar megegyezést, ezt ki is mondta. orbánban halovány jele sincs a kompromisszumnak!!! Mit akar ilyen emberrel kompromisszumot??? orbán vajon mivel tartja sakkban Merkelt??? Nem hiszem el, hogy az EU ezetői ennyire hibbantak lennének!!!
Jozefina
@Horizont: a magyar és a lengyel kormányfő nem EU kompetens!!!??
kokopelli
@Jozefina: ...gondolod,hogy A.Merkel foglalkozik az Orbánnal? Már az Orbánék általuk testvérpártnak kinevezett (?)
bajor CSU-t sem hallani,hogy az Orbánék-kal foglalkozna! Az oroszlán nem kapkod legyek után! Elég német adóm van,
annak megállapításhoz,hogy néma csend lett,a politikai kabarék kivételével!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok