A legfrissebb adatok tanúsága szerint Nagy-Britanniában sikerült ismét ellenőrzés alá vonni a koronavírus-járványt, a korlátozások szigorát azonban egyelőre nem szabad jelentős mértékben enyhíteni – mondta hétfőn a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock a Downing Streeten tartott esti sajtótájékoztatóján kijelentette: tudja, hogy a lakosságnak milyen komoly nehézségeket okoznak a jelenlegi korlátozások, a jó hír azonban az, hogy ezek az intézkedések hatékonynak bizonyultak.

Hancock idézte az Imperial College London egyetem által november 13-24. között több mint százezer ember tesztelésével elvégzett felmérés hétfőn bemutatott eredményét, amely szerint a vizsgált időszakban 30 százalékkal csökkent az új koronavírus-fertőzések száma Angliában az előző, október végén végzett hasonló vizsgálat adatfelvételi időszakához képest.

Az Imperial College számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában jelenleg 0,88. Ez azt jelenti, hogy száz fertőzött átlagosan 88 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést, vagyis a járvány terjedése e mutató szerint is lassul.

Az egyetemi szakértők által kiszámított R mutató lényegesen jobb, mint a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) jelenleg érvényes becslése, amely szerint az R reprodukciós ráta az Egyesült Királyság egészének átlagában 0,9 és 1 között van.

A SAGE is hangsúlyozta mindazonáltal, hogy az új koronavírus-fertőzések száma a becslési sáv felső, 1-es szélsőértéke esetén sem emelkedik napi összevetésben, a 0,9-es alsó becslési érték esetén viszont 2 százalékkal csökken minden egyes nap.

A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a nagy-britanniai koronavírus-járvány tavaszi tetőzésének idején 3,5 körül lehetett az R mutató, vagyis akkoriban tíz fertőzött átlagosan 35 embernek adhatta tovább a vírust. Ez annak idején exponenciális ütemben gyorsuló terjedési sebességet jelzett.

Hétfő esti sajtóértekezletén Matt Hancock elmondta: az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 14 778 új koronavírus-fertőzést szűrtek ki az Egyesült Királyságban.

Az egészségügyi miniszter kiemelte, hogy a november 16-án zárult hét napban még 25 331 volt a tesztekkel újonnan azonosított koronavírus-fertőzések számának napi átlaga.

Kijelentette: mindez azt jelenti, hogy a nagy-britanniai koronavírus-járványt sikerült újból ellenőrzés alá vonni.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a járvány megfékezését célzó intézkedések szigorán még mindig csak egy kicsit lehet enyhíteni, hiszen napi átlagban továbbra is 400 felett jár a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma.

A brit kormány által november 5-én elrendelt, Anglia egészére kiterjedő zárlat az eredeti terveknek megfelelően szerda éjféltől megszűnik. A helyébe lépő háromfokozatú járványkészültségi rendszer legmagasabb, hármas szintű készültségi fokozata azonban csaknem ugyanolyan szigorúságú intézkedéseket jelent majd a hatálya alá sorolt országrészekben, mint a jelenlegi egységes korlátozás.

A kormány által kidolgozott új, sávos készenléti rendszerről kedden szavaz a londoni alsóház, ám a tervezet rendkívül népszerűtlen a kormányzó Konzervatív Párt frakcióján belül, és az előzetes képviselői nyilatkozatok alapján Boris Johnson miniszterelnöknek komoly frakciólázadással kell számolnia a voksoláson.

Johnson újságíróknak nyilatkozva hétfő este mindazonáltal úgy fogalmazott, hogy "még nem lehet lelépni a fenevad torkáról", mert akkor a járvány ismét elszabadulna.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.