A világ vezetőinek részvételével a járványról kezdődött virtuális közgyűlés.

Akik nem tartják be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait, felelősek a koronavírus-járvány terjedéséért

– jelentette ki csütörtökön António Guterres, az ENSZ főtitkára.

A világ vezetőinek részvételével a járványról kezdődött soron kívüli, virtuális közgyűlési ülésszakot megnyitva a főtitkár leszögezte: az ENSZ szakosított egészségügyi szervezete tudományos útmutatást nyújtott ahhoz, hogy kell mire alapozni az összehangolt globális választ.

Sajnos, az ajánlások közül nagyon sokat nem tartanak be. Egyes helyzetekben pedig elutasították a tényeket és nem vettek tudomást az útmutatásról. Míg egyes országok csak egy irányt követnek, a vírus minden irányban terjed

– tette hozzá Guterres.

Donald Trump amerikai elnök a járvány közepén jelentette be, hogy a kormányzata leállítja a WHO támogatását, és kilép a genfi székhelyű szervezetből – emlékeztetett beszámolójában a dpa német hírügynökség. Trump azzal vádolta meg a WHO-t, hogy hozzájárult a járvány elterjedéséhez azzal, hogy segített Kínának leplezni a fertőzések mértékét. Joe Biden várható elnök ígéretet tett arra, hogy visszafordítja a kilépési folyamatot.

Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár is a közel száz vezető között lesz, akik videóra előre felvett beszédet mondanak a kétnapos tanácskozáson.

Az Egyesült Államokat Alex Azar egészségügy-miniszter képviseli.

A tanácskozáson konkrét politikai lépésről vagy nyilatkozatról nem döntenek, de várhatóan elfogadják Volkan Bozkirnak, az ENSZ-közgyűlés elnökének összefoglaló dokumentumát.

Az ülésszak célja, hogy az országok, a tudományos közösség és a civil társadalom

meghallgassa egymást, párbeszédet kezdjen a világjárvány sokrétű következményeiről és a jobb és erősebb talpra állás módozatairól

– mondta Volkan Bozkir nyitóbeszédében.

Ez most nem az egymásra mutogatás ideje

– szögezte le a Közgyűlés elnöke.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.