Nem biztos, hogy napirendre veszik a következő EU-csúcson a közösség új hétéves keretköltségvetése (MFF), a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alap (NGEU) és az EU-s források felhasználását jogállami feltételekhez kapcsoló mechanizmus alkotta csomag ügyét – jelezte pénteken az Európai Unió Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormánya.

Berlin szerint nem biztos, hogy tárgyalnak a költségvetési csomagról a következő EU-csúcson

Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján Angela Merkel kancellár következő heti hivatalos programját ismertetve elmondta, hogy december 10-én kezdődik az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács értekezlete, amelyen elsőként a járványhelyzetet tekintik át, majd egy új EU-s klímavédelmi célkitűzésről tárgyalnak, és "a következő napok mutatják majd meg", hogy sorra kerül-e az MFF, az NGEU és a "feltételes mechanizmus" alkotta csomag.

A szóvivő hozzátette, hogy a német soros elnökség megbeszéléseket kezdett a magyar és a lengyel kormánnyal a csomag körüli kérdések megoldásáról. Ez a folyamat továbbra is zajlik. A téma

a legnehezebbek közé tartozik

- mondta.

Steffen Seibert felidézte, hogy a soros elnökség megegyezésre jutott az Európai Parlamenttel a feltételes mechanizmusról. Ez egy "jó és kiegyensúlyozott kompromisszum", amellyel kapcsolatban a német soros elnökség továbbra is készen áll a konzultációra Magyarországgal és Lengyelországgal, és "keményen és komolyan" dolgozik a megoldásért.

Arra a kérdésre, hogy a soros elnökség miként ítéli meg azt a javaslatot, miszerint szükség esetén nem valamennyi – 27 –, hanem 25 tagország együttműködésével kellene kialakítani az NGEU-t, azt mondta, hogy nem kíván részleteket közölni a "gondolkodás és megoldáskeresés folyamatáról".

A magyar és a lengyel kormány november 16-án jelezte, hogy a jogállamisági mechanizmus miatt nem lát lehetőséget az MFF és az NGEU alap elfogadására.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
@kereső: .
Követhetetlen, hogy mit kevernek, milyen kötelezettségeket hagynak az utókornak!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@Gazella: ...honnan veszed,hogy ő kezeli a dolgokat! Vannak jólkereső hozzáértő emberei a kormánynak!Az Orbán lekoppantott valamikori komcsi szerkezete ott nem húz! Akit megválasztanak ill. kineveznek a "gályázzon"!
Gazella
Ki most a soros az EU-ban?? A németek..ők elnökölnek. Amúgy Weber mondta ez merkel asztala.
Gazella
@kokopelli: az utolsó szöveg neked szól
kereső
@tudode: Nem tudom, hogy van-e még valaki széles e hazában, aki még mindig azzal érvel mellettük, "azért ők, mert legalább kormányozni tudnak". Gyurcsány annak idején (2006) a "sajátjainak" bevallotta, hogy az elmúlt másfél évben xart se csináltak, nemhogy kormányoztak volna. És amikor kormányozni kezdtek- mert hozzá kezdtek a nagy ellátórendszerek átalakitásának- akkor jött a fideSS "hazudtunk" kampánya, meg a 72 órás ultimátuma.
Ezek meg mit is csináltak kormányzás cimén? Egy "új" országot hoztak létre. Eggy félfeudális társadalmat . Avitt és ordas eszméket, középkori tanokat erőltetve rá a társadalomra. "De ezek kormányozni tudnak". Hát ja.
ómió
Még nem írták át az alapszerződést?
kokopelli
@Gazella: ...és?... a Weber CSU a Merkel CDU,és hogy mi kinek az asztala azt nem a Weber dönti el! A kis bajor
CSU a CDU nélkül csak egy kis katolikus ministráns-csoport!..."csak szótam"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.