Helyi idő szerint este 9 órakor (magyar idő szerint 8-kor) zárták az urnákat a romániai parlamenti választáson. A román választási hatóság, az AEP megrendelésére készített exit poll felmérés szerint a szociáldemokraták (PSD) 30,6 százaléknyi voksot kaptak. Második helyre a Klaus Iohannis államfő által is támogatott, Ludovic Orban kormányfő vezette nemzeti liberálisok (PNL) futottak be 29,10 százalékkal. Harmadik helyre az utcai és kormányellenes tüntetésekből kinőtt, nagy reményekkel várt kormányellenes erő, a Mentsük meg Romániát (USR) ért 16,4 százalékkal – írja az Index.

A tavaly óta ellenzékbe vonult Szociáldemokrata Párt (PSD) meglepetésszerű győzelmét vetíti előre a parlamenti választásokon a vasárnap esti urnazáráskor közzétett exit poll, amely szerint a PSD másfél százalékponttal megelőzi a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL).

A szavazókörökből távozók nyilatkozatai alapján készült becslés a PSD-nek 30,5, míg a PNL-nek 29 százalékos eredményt jósol. A rendszerkritikus USR-PLUS szövetség a voksok 16 százalékára számíthat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok mintegy 5,7 százalékát szerezte meg.

Ez azt jelenti, hogy a magyarságnak a következő négy évben is lesz törvényhozási képviselete Romániában.

Romániai választások: Az ellenzéki szociáldemokraták győzelmét jelzi az exit poll, bejutott az RMDSZ és a szélsőjobb is

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szavaz a romániai parlamenti választásokon, az erdélyi Csíkkarcfalván 2020. december 6-án. MTI/Veres Nándor

Az exit poll szerint hét párt, köztük egy új nacionalista alakulat, a 5,2 százalékra taksált Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) lépheti át a parlamenti küszöböt.

Forrás: Index, MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Óriási siker, sikerült beprédikálni a magyarellenes nacionalista AUR -t a parlamentbe. De ez nem számít, csak a levélszavazatok kellenek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.