A brit miniszterelnöki hivatal szerint Boris Johnson kormányfő elszántan törekszik minden olyan lehetséges útvonal feltérképezésére, amely elvezethet az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő tisztességes megállapodáshoz.

A Downing Street csütörtök hajnali közleménye szerint ugyanakkor az egyezménynek tiszteletben kell tartania az Egyesült Királyság függetlenségét és szuverenitását.

A nyilatkozat előzményeként Boris Johnson és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerda este három órán át tárgyalt Brüsszelben a még mindig vitás kérdésekről.

A londoni kormányfői hivatal szerint a két vezető őszinte hangvételű egyeztetésen tekintette át a tárgyalások jelenlegi állását, nyugtázva, hogy a helyzet továbbra is nagyon nehéz és változatlanul komolyak a nézetkülönbségek.

Johnson és von der Leyen a Downing Street tájékoztatása szerint megállapodott arról, hogy David Frost brit főtárgyaló és Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője a következő néhány napban folytatja a megbeszéléseket.

Egyetértés született arról is, hogy vasárnapig határozott döntésre kell jutni a tárgyalások jövőjéről

- áll a londoni miniszterelnöki hivatal csütörtök hajnali közleményében.

Michel Barnier küldöttségével együtt a múlt héten folyamatosan tárgyalt Londonban David Frosttal és stábjával, de azon a tárgyalási fordulón sem jött létre megállapodás az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről, illetve arról, hogy ha lesz megállapodás, azt milyen módon lehet majd kölcsönösen betartatni.

Ez az a három leghevesebben vitatott, még lezáratlan kérdés, amelynek rendezetlensége a megállapodás útjában áll.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

Ha lesz megállapodás, azt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy az egyezmény az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-én életbe léphessen.

Sir Lindsay Hoyle, a londoni alsóház elnöke a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak szerda este elmondta: a képviselők akár karácsonyig is ülésezhetnek, ha erre lenne szükség az esetleges egyezmény időbeni ratifikálásához.

A brit parlament a jelenlegi tervek szerint december 21-én tartaná idei utolsó ülését.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.