Szombaton érkezik az új típusú koronavírus ellen a Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyag első szállítmánya Ausztriába.

A vakcinát a belgiumi Puursban gyártják, onnan osztják szét Európa-szerte.

Szombaton Ausztriába hozzávetőleg 10 ezer adag oltóanyag érkezik, amelyet a hadsereg és gyógyszeripari cégek segítségével osztanak szét.

Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte, hogy az első szállítmányból tartományonként 975 dózis jut.

Az oltási kampány vasárnap indul a legtöbb osztrák tartományban.

Először a legmagasabb kockázati csoportba sorolt 80 éven felüli, idős-, illetve szociális otthonban lakó önként jelentkezők kaphatják meg a vakcinát.

Januártól márciusig három részletben további 1 millió adag oltóanyag érkezik Ausztriába. A kormány stratégiájának megfelelően a szépkorúak után a kórházak személyzete – kockázati besorolás szerinti sorrendben –, valamint a több krónikus betegséggel is küzdő idősebbek korosztálya következik.

Vasárnap elsőként három nő és két férfi kapja majd meg a vakcinát. A 80 év feletti betegeket a Bécsi Orvostudományi Egyetemen fogják beoltani.

Az oltással veszi kezdetét a járvány feletti győzelem

– jelentette ki Kurz.

Ausztria a többi uniós tagállammal egy időben kezdi meg az immunizálási kampányt. Az országban a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma 349 055, közülük 5783-an hunytak el a kórban.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.