Orbán Viktor politikája a téves út címmel közölt írást a Welt am Sonntag című konzervatív német vasárnapi lap Manfer Webertől, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjétől a magyar miniszterelnökkel a lap előző, egy héttel ezelőtti számában közölt interjúval kapcsolatban.

Manfred Weber: Orbán Viktor politikája a téves út

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

A német politikus válaszcikkében kifejtette, hogy 2021 nagy változások kezdetének éve lesz pártjának, a bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU), a testvérpárt Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) és az EPP többi kereszténydemokrata és keresztényszociális pártjának.

Mint írta, ki kell tölteni a német kancellár és korábbi CDU-elnök Angela Merkel távozásával keletkező űrt, mindenekelőtt pedig meg kell birkózni a politikai programot, irányvonalat illető kihívással, amelynek nagyságát jelzi, hogy tizenkét hónapja nem lehetett sejteni, hogy megkérdőjeleződik az államháztartási egyensúly fontossága, és hogy a gazdaság jövője orvostudományi újításokon múlik majd.

Kiemelte, hogy a mélyreható gazdasági és társadalmi átalakuláson nem lehet úrrá lenni az Orbán Viktor által sürgetett "nemzeti-populista" politikai megközelítésmóddal vagy "kulturkampffal".

Inkább Konrad Adenauer, Franz Josef Strauss és Helmut Kohl példáját kell követni. Ők olyan politikai felfogását képviseltek, amellyel nem megosztottságokat mélyítettek tovább, hanem átléptek árkokat és előítéleteket, a Németország szomszédjaival folytatott viszonyban a "közös európai ház" felépítésével, a társadalomban pedig azzal, hogy középen igyekeztek többséget teremteni – tette hozzá.

Kifejtette, hogy "egyes kormányfők" a gyors siker érdekében hiteltelennek állítanak be európai uniós (EU) döntéseket, holott gyakran hozzájárultak azokhoz. Aki egyenlőségjelet tesz az EU és "a szovjet kommunisták autoriter rezsimje" között, az "szét akarja rombolni a Helmut Kohl politikusnemzedéke által felépített Európát" – fűzte hozzá, kiemelve, hogy az erős nemzetállamok és az erős Európa nem ellentmondás, hanem a békés Európa elengedhetetlen feltétele.

Manfred Weber abszurdnak nevezte azt a vádat, hogy az EP túlértékeli szerepét. Mint írta, a jövőt nem az egyhangúlag hozott, és így a "blokád" lehetőségét is hordozó tanácsi döntéshozatal jelenti, hanem a többségi döntések, például a szabadon választott EP-ben.

Aki a konzervatív értékek elárulásának állítja be a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kidolgozott "szükséges kompromisszumokat", valójában olyan "radikálisokkal akar koalíciót, mint az AfD, Wilders vagy Le Pen", erre pedig a CDU/CSU nem hajlandó – tette hozzá.

Arról is írt, hogy a keresztény értékeket a Szentírás és az egyházak határozzák meg, nem azok, akik "a Nyugat megmentőjének adják ki magukat", a kereszténydemokraták politikájának középpontjában pedig a keresztény emberkép alapján a szabadság, a szolidaritás, a szubszidiaritás és az Isten előtti felelősség áll, és nem a demokrácia és a jogállam leépítése vagy az önzőség. Ezért az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtó szabadsága, a vallásszabadság és a nők és férfiak közötti egyenlőség nem lehet alku tárgya.

A többi között hozzáfűzte, hogy az új jogállamisági mechanizmus "mérföldkő" az EU-nak és "hatalmas siker" az EPP-nek, mert "végre" szankciók biztosítják ezen alapértékek betartását.

Kiemelte, hogy az EU nem támogatásokat biztosító "fejőstehén", hanem "sors-, és értékközösség", amelyben az emberi méltóság a legfőbb érték. Ugyanakkor a külső határ védelme is elengedhetetlen, és ezt Magyarország a határkerítés felépítésével ugyanúgy megmutatta, mint az EPP-hez tartozó erők vezette görög és horvát kormány tevékenysége, vagy a Frontex EU-s határ- és partvédelmi ügynökség pénzügyi támogatásának növelése, amelyet az EPP harcolt ki.

A koronavírus-járvánnyal, az éghajlatváltozással és a digitalizációval összefüggésben egyebek mellett kifejtette, hogy a jogállam leépítésével, a nacionalizmussal és a megosztással nem lehet megbirkózni a kihívásokkal. A húszas évek csak a közösségi szellem és az erők összefogására irányuló politikai felfogás révén lehet jó évtized, és "több mint kérdéses", hogy Orbán Viktor "kirekesztő politikai megközelítése" hozzájárulhat ehhez – írta Manfred Weber, hozzátéve, hogy az EPP-nek minél hamarabb döntenie kell erről a kérdésről.

MTI

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Inkább Adenauer, Kohl példáját kell követni? Azért követi ez az idióta Weber az anarcholiburnyákokét?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
@legott: Webernek is mutti tart be... nem vetted észre?!
ómió
Inkább Adenauer, Kohl példáját kell követni? Azért követi ez az idióta Weber az anarcholiburnyákokét?
Namely
"tizenkét hónapja nem lehetett sejteni, hogy megkérdőjeleződik az államháztartási egyensúly fontossága"
Kár, hogy Németország kb 15 éve fuldoklik az államadósságban. :D
"a gazdaság jövője orvostudományi újításokon múlik majd."
A gazdaság jövője azon áll vagy bukik (bukott?), hogy az európai kontinens ismételten a világ élvonalában lesz fejlesztések, és cselekvések terén. De amíg kínában termeltetjük a max 1 évig működőképes fost, javulás nemigen lehet.
"Aki egyenlőségjelet tesz az EU és "a szovjet kommunisták autoriter rezsimje" között, az "szét akarja rombolni a Helmut Kohl politikusnemzedéke által felépített Európát"
Vagy csak inkább élt abban a rezsimben, esetleg olvasta Kornai műveit, és tudja, hogy amit Brüsszel művel, az olyan, mint amit a CCCP anno.
"az erős nemzetállamok és az erős Európa nem ellentmondás, hanem a békés Európa elengedhetetlen feltétele."
Ez így igaz, de ti Európa alatt az EU-t értitek, míg pl Kohl a kontinenst értette alatta.
"Aki a konzervatív értékek elárulásának állítja be a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal kidolgozott "szükséges kompromisszumokat", valójában olyan "radikálisokkal akar koalíciót, mint az AfD, Wilders vagy Le Pen", erre pedig a CDU/CSU nem hajlandó "
Elég szomorú az, hogy egy úgynevezett jobboldali párt szerint is "radikális" az, aki szerint a hazájában az ő jogait kellene figyelembe venni, nem pedig egy illegálisan érkezett bűnözőjét, aki köp minden szabályra, törvényre. Aki szerint nem elfogadható, hogy azért, mert valakinek sötét a bőre megtehet bármit, és a rendőrség, bíróság semmit sem csinál vele, de jár neki az állami szállás, ingyen eü, iskola, juttatások.
Vajon '33-ról hallottál?
kokopelli
@csak úgy...(dec.27).: Nagy balhé volt,mert a fiai el akarták zavarni az új, évtizedekkel fiatalabb feleségét,aki akkor
lett a felesége,amikor ő már az "Igen"-t sem tudta kimondani!Aki a H.Kohlt tartja Orbán nagy barátjának,az nem is ér-
demel mást! A vén hülye amellett,hogy a csajával vigyorgott a beteg feleségét egy koromsötét szobába szenvedtet-
te a betegségével.A fiai is efordúltak tőle és leßarták az apjukat! Az egyik úgy bebaxott neki,hogy egy török csajt
vett feleségül (az USA-ban az egyetemen ismerte meg)és a vén fajgyülölő Kohl-nak Törökországba kellett utaznia az
esküvőre! A halála után a fiatal felesége kaszált és eltünt! a nagy H.Kohl-t már senki nem emlegeti!
sgl
@Szeparepa2: most ennek mi értelme?
Lepényleső
...a téves útról vissza lehet fordulni,de ezt a szakadékba zuhanás közben igen nehéz megtenni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.