A 84 éves Ferenc pápa most először mondott le szertartást.

Ferenc pápa helyett egy-egy bíboros vezeti a szilveszteri imádságot és az újévi misét is a Szent Péter-bazilikában, mivel az egyházfőnek isiász okozta fájdalmai vannak

– közölte a szentszéki szóvivő csütörtökön.

Matteo Bruni szóvivő bejelentése szerint csütörtök délután az óévet búcsúztató vesperás-imádságot és az ezt követő Te Deum-hálaadást Giovanni Battista Re, a bíborosi testület dékánja vezeti. A péntek délelőtti misét pedig a pápa helyett Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár mutatja be a Szent Péter-bazilika főoltáránál.

Ferenc pápa lemondta a szilveszteri szertartások vezetését gyengélkedés miatt

Mindkét szertartást az egyházfő szokta vezetni, de a Vatikán az utolsó pillanatban lemondta Ferenc pápa részvételét. Az egyházfő jobb lábában a csípőideg gyulladt be, fájdalmas isiászról van szó

– közölte a vatikáni szóvivő.

Ferenc pápa január elsején délben viszont személyesen mondja el az újév első beszédét a pápai lakosztály könyvtárszobájából, amelyet a televíziókon, rádiókon és interneten keresztül egyenesben közvetítenek.

A 84 éves Ferenc pápa a 2013-as megválasztása óta most először mondott le szertartást egészségi okokra hivatkozva. A pápa az utóbbi napokban személyesen vezette az összes karácsonyi szertartást.

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Pool/Vincenzo Pinto

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.