Feltehetően tálib lázadók elraboltak egy utasokkal teli buszt szombaton Nyugat-Afganisztánban, a rendőrség néhány órára rá kiszabadította a túszul ejtett utasokat és a buszsofőrt is.

Az incidens Herát tartomány Csildohtaran körzetében történt a reggeli órákban. Mohammad Omarzai kerületi vezető szerint a fegyveres lázadók egy csoportja egy főúton támadta meg, majd vitte ismeretlen helyre a járművet többtucatnyi utasával együtt.

Néhány órával a túszejtés után Baszir Raszuli rendőrségi tisztségviselő közölte, hogy a rendőrség kiszabadította a busz 15 utasát – tíz férfit, négy nőt és egy gyereket – és a buszsofőrt is. Mindnyájan jól vannak. Raszuli részleteket nem árult el a szabadító akcióról.

A kormányellenes tálibok egyelőre nem vállalták magukra a túszejtést, de Mohammad Omarzai kerületi vezető őket tette felelőssé.

A rendőrség hajtóvadászatot indított, hogy kiszabadítsa az utasokat az emberrablók fogságából.

Jóllehet a kormány és a tálibok több mint három hónapja folytatnak béketárgyalásokat a több évtizedes háború lezárása érdekében, a radikálisok továbbra is támadásokat indítanak, jobbára afgán biztonsági erők, de civilek ellen is. Hétfőn legalább húsz polgári lakost raboltak el az ország délkeleti részén fekvő Gazni tartományban, pénteken pedig megöltek egy újságírót Gor tartományban. A szélsőségesek Afganisztán-szerte megpróbálják ellenőrzésük alá vonni a kisebb városokat.

A dpa hírügynökség korábbi összesítése szerint nyár végén az afganisztáni körzetek valamivel kevesebb mint negyven százaléka állt az irányításuk alatt, több mint ötven százalékuk ellenőrzéséért pedig folyamatosan voltak a harcok a felkelők és a kormány között.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.