A rendkívüli hóhelyzet miatt egész nap zárva tart a madridi Barajas nemzetközi repülőtér – közölte a légikikötőt üzemeltető AENA vállalat szombaton. A nap folyamán a rossz idő négy emberéletet követelt.

A hatóságok tájékoztatása szerint két férfi a madridi tartományban vesztette életét, egyikük hóval borított holttestét Zarzalejo településen találták meg a csendőrök. A másik áldozat egy 73 éves hajléktalan férfi.

Az andalúziai Mijás közelében egy nő és egy férfi hunyt el, amikor egy megáradt folyó elsodorta autójukat. Spanyolország déli részén heves esőzések okoznak komoly gondokat napok óta.

A légiforgalmat péntek este függesztették fel a szüntelen intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt. 27 járatot töröltek, 26-ot átirányítottak más városok reptereire. A helyzet azonban azóta sem javult, nem mérséklődött a hóesés.

Madridban az EMT közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem. Az egyetlen működő közlekedési eszköz a metró, amely emiatt 24 órán keresztül folyamatosan szállít utasokat.

A fővárost vastag hótakaró borítja, csak elvétve látni egy-egy gyalogost az utcákon. A felgyülemlett hó súlya alatt faágak szakadtak parkoló autókra.

Az éjjel a tartomány több autópályáján is autósok tömegei akadtak el a hóban, a katonaság és a tűzoltóság sietett a segítségükre. Több mint 1500 embert mentettek ki, de így sem jutottak el mindenkihez, több százan töltötték az éjszakát és a délelőttöt is gépkocsijukban. Voltak, akik autójukat hátrahagyva gyalog vágtak neki a sztrádának a hóesésben.

José Luis Almeida, Madrid polgármestere arra kért mindenkit, hogy maradjon otthona biztonságában, és ne menjen ki az utcára. Mint mondta, az elmúlt 50 év legnagyobb havazását éli át a főváros. Délutánra a lehullott hó mennyisége helyenként elérte a hatvan centimétert.

Madrid és Kasztília-La Mancha tartomány autonóm kormányai bejelentették: hétfőn és kedden is zárva maradnak az oktatási intézmények, mivel nem lehet garantálni, hogy a diákok biztonságosan eljutnak az iskolákba.

A havazás az ország közútjai közül 650-et érint, közülük 112 le van zárva.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
sebaj, már készül ellene a vakcina

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.