A 2024-es párizsi olimpia után megújul a Champs-Élysées – jelentette be Párizs főpolgármestere.

Látványos terveken mutatták be, hogyan újul majd meg a Champs-Élysées

Fotó: CHRISTIAN HARTMANN / POOL / AFP

A 250 millió euróból (90 milliárd forintból) megvalósuló beruházásról Anne Hidalgo felidézte, hogy a terveket már tavaly bemutatták a helyi önkormányzatok és üzleti vállalkozások vezetőinek. Az elképzelés szerint a Párizs belvárosát átszelő 1,9 kilométeres sugárútból "különleges kertet" varázsolnak.

Látványos terveken mutatták be, hogyan újul majd meg a Champs-Élysées

Fotó: PCA-Stream

A Champs-Élysées bizottság 2018 óta kampányol a sugárút újratervezéséért és megújításáért. Mint rámutattak, a legendás sugárút az elmúlt 30 évben elvesztette csillogását, a párizsiak is elfordultak tőle, ráadásul egymás után sújtották a gazdasági és egészségügyi válságok, sztrájkok – emlékeztetett a The Guardian cikke.

"Gyakran nevezik a világ legszebb sugárútjának, de mi, akik nap mint nap itt dolgozunk, már nem vagyunk olyan biztosak ebben" – mondta tavaly Jean-Noël Reinhardt, a bizottság elnöke. Hozzátette, hogy miközben egyre több látogató halad végig rajta és üzleti vállalkozások harcolnak azért, hogy megvessék rajta a lábukat, a franciák számára megkopottnak tűnik.

A bizottság nyilvános konzultációval mérte fel a változtatással kapcsolatos igényeket. A tervek szerint a járműforgalom helyét felére szorítanák vissza, az út nagy részét átadnák a gyalogos forgalomnak és zöld területeknek, a levegő minőségét javítandó pedig fasorokat ültetnének.

Látványos terveken mutatták be, hogyan újul majd meg a Champs-Élysées

Fotó: PCA-Stream

A Champs-Élysées eredetileg mocsaras, konyhakertes terület volt. A nevét a görög mitológia mennyországáról, az elíziumi mezőkről kapta.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Hülyék ezek a franciák.
lebetonozni, térkövezni úgy, ahogy a Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk képviselői csinálják. Akkor lehet a legtöbbet ellopni. Mit is beszélek. Akkor veszíti el a közpénz a közpénz jellegét. Ez a mai Magyarországon virágzó iparág.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.