Korrupciós ügyben nyomoznak a Jüri Ratas miniszterelnök vezette Észt Centrumpárt, valamint további öt személy ellen.

Az ügy egy nagyszabású tallinni ingatlanprojektnek juttatott állami segélyhitellel kapcsolatos. Nyáron ugyanis a Kredex állami hitelintézet a koronavírus-válságra hivatkozva mintegy 40 millió euró (14,5 milliárd forint) kölcsönt biztosított a gyanú szerint törvénybe ütköző előzetes megállapodásokat követően.

Így a többi között egy nagyösszegű adományról született egyezség az Észt Centrumpárt számára az őszi helyhatósági választásokat megelőzően

– közölte Taavi Pern, a balti állam főügyésze.

Pern szerint az észt biztonsági rendőrség átkutatta a Kredex állami pénzügyi hitelintézet helyiségeit és négy embert őrizetbe vettek.

A gyanúsítottak között van többek között Mihhail Korb, az Észt Centrumpárt főtitkára, a jobboldali Észt Konzervatív Néppárthoz (EKRE) tartozó pénzügyminiszter, Martin Helme egyik tanácsadója, valamint egy ingatlanfejlesztő is, aki többször is pénzt adományozott az Észt Centrumpártnak. Utóbbi jogi személyként szerepel gyanúsítottként az ügyben.

Pern hangsúlyozta:

eddig semmi sem utal arra, hogy Jüri Ratas kormányfő és pártelnöknek tudomása lett volna a történtekről.

Ratas baloldali Észt Centrumpártja az EKRE és a nemzeti-konzervatív észt Isamaa párttal kormányoz. Mindkét koalíciós partner az ügy feltárását követelte.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.