Hatvannyolc év óta először végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban szerdán.

Lisa Montgomeryn azt követően hajtották végre az ítéletet, hogy az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról szóló döntését, amelyet a tesület kedden hozott.

A kivégzést méreginjekcióval hajtották végre.

Az 52 éves Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta abban, hogy

három évvel korábban elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot.

A bíróság Montgomery mentális állapotára hivatkozva döntött a kivégzés elhalasztása mellett:

a nőre méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont nem tudta felfogni az ítélet indoklását, James Patrick Hanlon bíró pedig elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát. 

Mégis kivégezték Lisa Montgomeryt

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy nőt 1953 óta nem végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján.

Jóllehet Kelley Henry, Montgomery ügyvédje azt mondta,

védence egyre romló mentális állapota nem teszi lehetővé, hogy felfogja az ítélet indoklását, az ügyész szerint Montgomery csupán színleli a mentális zavart, rámutatva arra, hogy a tettét előre megfontoltan, alapos tervezés után követte el.

Montgomery egy másik védője, Meaghan VerGow a Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek benyújtott kegyelmi kérvényében kihangsúlyozta, hogy

védencét egész életében bántalmazták és sorozatban megerőszakolták.

Elemzők korábban úgy vélték, hogy a kivégzésre már nem kerül sor Trump hivatali ideje alatt, utódja, Joe Biden – akit január 20-án iktatnak tisztségébe – pedig azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását, miután az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki. Azóta tíz embert végeztek ki ilyen ítélet alapján az Egyesült Államokban. Mindannyian különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt kerültek siralomházba. 2001-ben, az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh volt az első szövetségi halálraítélt, akit 1963 óta kivégeztek az országban.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Helyes. Nem érdemelte meg a földi életet. Kapott még 13 évet amúgy.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Borsó
A halálbüntetés nem arra van, hogy móresre tanítsa a gyilkosokat, hanem arra, hogy biztonságban legyen a világ tőlük. Hogy többé biztosan ne szabadulhasson rá az ilyen mocsok a társadalomra, hogy több embert ne tehessenek tönkre. És alkalmasint az általuk meggyilkoltak családjának is biztosan segít valamennyit a továbblépésben, hogy a szar ember, aki elvette tőlük a szerettüket... az sem recskázik már a börtönben, miközben minőségibb kaját követel magának.
karma1
@Aki Én: Picit maskepp latjuk. En sem vagyok amugy a halalbuntetes hive, de azert a torvenyek arra valok, (arra is), hogy utat myutassanak az eletunkben: tehat a torveny erosen tiltja es bunteti a gyilkossagokat - aki gyilkol, annak bizony szamolnia kell azzal, hogy ot is felakasztjak (vagy mas modon vegzik ki), tehat a torvenyeknek az a lenyeguk, hogy elrettentsek a legsulyosabb buncselekmenyek elkovetesetol. Ha viszont a masik oldalrol nezzuk, a vedelemerol, akkor tulajdonkeppen mindenki beszamithatatlan, amikor akar csak elkezd gondolkodni egy gyilkossag elkoveteserol, aztan me'g meg is valositja azt. Ha 13 ev alatt nem tudtak 100 %-ig kiszu"rni, hogy a no elmebeteg-e vagy sem, akkor nagy valoszinuseggel nem volt az - tehat kivegezheto, mert a torvenyek elore figyelmeztettek erre a lehetosegre. Maradjunk annyiban, hogy akirol 100 %-os biztonsaggal bebizonyithato, hogy gyilkolt, hat ne nagyon eljen az adofizetok terhere meg akar evtizedeken at is, mert ilyen bunozokkel elegge tele van minden orszag bortone.
Aki Én
@karma1: ...ezt is értem, de én már nem tudok újat mondani ez ügyben :(
Illetve csak annyit, hogy teljesen mindegy, hogy elmebeteg vagy nem (habár aki gyilkol az nem lehet normális), egy életre bezárnám. Hogy hova, az lehet kérdés.
gina
Érthetetlen hogy ezen még gondolkozni is kell, az ilyen sátán nem érdemel mást. őt is fel kellett volna vágni. mocsok egy patkány...
gina
@Shikari: Én a fideszt ajánlanám az egész bandájával együtt, hazaáruló tolvaj gyilkos banda,,,,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.