Hatvannyolc év óta először végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján nőt az Egyesült Államokban szerdán.

Lisa Montgomeryn azt követően hajtották végre az ítéletet, hogy az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról szóló döntését, amelyet a tesület kedden hozott.

A kivégzést méreginjekcióval hajtották végre.

Az 52 éves Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta abban, hogy

három évvel korábban elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő magzatot.

A bíróság Montgomery mentális állapotára hivatkozva döntött a kivégzés elhalasztása mellett:

a nőre méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont nem tudta felfogni az ítélet indoklását, James Patrick Hanlon bíró pedig elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát. 

Mégis kivégezték Lisa Montgomeryt

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy nőt 1953 óta nem végeztek ki szövetségi halálos ítélet alapján.

Jóllehet Kelley Henry, Montgomery ügyvédje azt mondta,

védence egyre romló mentális állapota nem teszi lehetővé, hogy felfogja az ítélet indoklását, az ügyész szerint Montgomery csupán színleli a mentális zavart, rámutatva arra, hogy a tettét előre megfontoltan, alapos tervezés után követte el.

Montgomery egy másik védője, Meaghan VerGow a Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek benyújtott kegyelmi kérvényében kihangsúlyozta, hogy

védencét egész életében bántalmazták és sorozatban megerőszakolták.

Elemzők korábban úgy vélték, hogy a kivégzésre már nem kerül sor Trump hivatali ideje alatt, utódja, Joe Biden – akit január 20-án iktatnak tisztségébe – pedig azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását, miután az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki. Azóta tíz embert végeztek ki ilyen ítélet alapján az Egyesült Államokban. Mindannyian különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt kerültek siralomházba. 2001-ben, az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh volt az első szövetségi halálraítélt, akit 1963 óta kivégeztek az országban.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
A világ elsö számú demokráciájában fenntartják a halálbüntetést (nem minden államban), akkor az EU-ban miért tiltják ennek az elrettentő büntetésnek az alkalmazását?
jesz
@verőce21: 8.42...mint tudjuk, brüsszelben igen inteligens, tanult emberek lakoznak, akik az unijó lakosainak csakis jót akarnak..

...majd ha valamelyik túlművelt, halálbüntetés-ellenző ember családjának elvágják a torkát, akkor fog változni a felfogás...
Aki Én
Nem támogatom a halálbüntetést. Egyrészt nagyobb büntetés a tényleges életfogytiglan, másrészt sok esetben, mint most is, az illető elmebeteg, úgysem fogja fel visszatartó erőként.
Arról nem beszélve, hogy számtalan esetben ártatlan embereket ítéltek el, ami évekkel, vagy akár évtizedekkel később derült ki.
Az sem utolsó szempont, hogy nézd meg feljebb melyik félkegyelmű tábor szeretné, ki játszana istent, kik nevezik magukat keresztényinek.
verőce21
@jesz: Kell ott nem is egy..., hogy megláthassák, mit támogatnak az önpusztító migrációval.

De egyelőre más a tendencia. Milliók cserélték világszerte feketére a profilképüket az irántuk viselt szolidaritás jeleként...
Aki Én
@jesz: Csak olyan embereket végeznek ki, akik amúgy is életfogytiglant kapnának. Tehát az ostoba feltételezésed sántít.
Vagy hogyan gondolod? Előre ki kéne végezni minden potenciális gyilkost?
Aki Én
@Horizont: Vannak, és ezeket be kell zárni.
Peller Anikó
@Horizont: A Föld nevű bolygó halálosan túlnépesedett. Az emberiség előtt két út áll:

- azonnali népességszaporulat csökkentés (valahogy)
- drasztikus népességcsökkentés, járványok, háborúk, klímaprobléma, éhezés

Tessék választani.
Katalina62
@Aki Én: félig egyetértek, de Horizontnak is igaza van, szerintem!
Aki Én
@Katalina62: Persze, hogy igaza van. Ettől függetlenül nem pártolom a halálbüntetést.
csak úgy....
az életfogytiglannal szemben a halál megváltás,szóval ajándék!
csipetke
Kinek kinek érdemei szerint...
@Aki Én: 9:42 Ha belegondolsz,hogy ez a nő akár 50, vagy még több évig élhet az állam nyakán,azaz az adófizetők pénzén,azt viszont nemá'..Amit tett,az az a kategória,ahol már nem érdemel mást,mint halált
csak úgy....
@Shikari: tibim,te egy szellemi torzszülött..
Aki Én
@csipetke: De innentől kezdve mi sem vagyunk különbek. A gyilkos is talált okot a gyilkolásra, így mi is.
Bűnhődjön a beteg állatja, de továbbra sem pártolom a halálbüntetést. Nem játszhatunk istent.
Tartsák őket külön, napi fillérekből. Ha abba beledöglik, az más.
Peller Anikó
@Aki Én: "De innentől kezdve mi sem vagyunk különbek"

Nagyon nem, nem megfelelő megközelítés. A társadalomban már rég kialakultak írott, íratlan szabályok. Aki valamilyen oknál fogva képtelen beilleszkedni, azt szankció súlytja.

A fő probléma a szabályok megalkotása. Amíg a szabályokat némi hatalommal visszaélő gazemberek alkotják addig viszont sajnos van. Ezért van neked igazad.

A politikusok is ódzkodnak a halálbüntetéstől, mert aggódnak, hogy ők mikor terülnek kerítékre..
csak úgy....
@Shikari: ez,egy munkakerülötöl min te, szerintem pofátlanság!
surdilloFUJT
@Shikari: remélem te sem uszod meg ,agymosott aljas fidesscsicska nyalonc!!!
Borsó
A halálbüntetés nem arra van, hogy móresre tanítsa a gyilkosokat, hanem arra, hogy biztonságban legyen a világ tőlük. Hogy többé biztosan ne szabadulhasson rá az ilyen mocsok a társadalomra, hogy több embert ne tehessenek tönkre. És alkalmasint az általuk meggyilkoltak családjának is biztosan segít valamennyit a továbblépésben, hogy a szar ember, aki elvette tőlük a szerettüket... az sem recskázik már a börtönben, miközben minőségibb kaját követel magának.
karma1
@Aki Én: Picit maskepp latjuk. En sem vagyok amugy a halalbuntetes hive, de azert a torvenyek arra valok, (arra is), hogy utat myutassanak az eletunkben: tehat a torveny erosen tiltja es bunteti a gyilkossagokat - aki gyilkol, annak bizony szamolnia kell azzal, hogy ot is felakasztjak (vagy mas modon vegzik ki), tehat a torvenyeknek az a lenyeguk, hogy elrettentsek a legsulyosabb buncselekmenyek elkovetesetol. Ha viszont a masik oldalrol nezzuk, a vedelemerol, akkor tulajdonkeppen mindenki beszamithatatlan, amikor akar csak elkezd gondolkodni egy gyilkossag elkoveteserol, aztan me'g meg is valositja azt. Ha 13 ev alatt nem tudtak 100 %-ig kiszu"rni, hogy a no elmebeteg-e vagy sem, akkor nagy valoszinuseggel nem volt az - tehat kivegezheto, mert a torvenyek elore figyelmeztettek erre a lehetosegre. Maradjunk annyiban, hogy akirol 100 %-os biztonsaggal bebizonyithato, hogy gyilkolt, hat ne nagyon eljen az adofizetok terhere meg akar evtizedeken at is, mert ilyen bunozokkel elegge tele van minden orszag bortone.
Aki Én
@karma1: ...ezt is értem, de én már nem tudok újat mondani ez ügyben :(
Illetve csak annyit, hogy teljesen mindegy, hogy elmebeteg vagy nem (habár aki gyilkol az nem lehet normális), egy életre bezárnám. Hogy hova, az lehet kérdés.
gina
Érthetetlen hogy ezen még gondolkozni is kell, az ilyen sátán nem érdemel mást. őt is fel kellett volna vágni. mocsok egy patkány...
gina
@Shikari: Én a fideszt ajánlanám az egész bandájával együtt, hazaáruló tolvaj gyilkos banda,,,,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.