A beutazás előtti online regisztrációnál nemcsak a nevet és elérhetőséget kell megadni, hanem azt is hol tartózkodott a beutazni kívánó az előző 10 napban.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések részeként január 15-étől kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába – áll az egészségügyi minisztérium közleményében.

A regisztrációs kötelezettség minden Ausztriába beutazni szándékozóra vonatkozik, beleértve az osztrák állampolgárokat is.

A korábban elrendelt 10 napos karanténkötelezettség továbbra is érvényben van, a karantén alól csak az ötödik napon lehet mentesülni saját költségre elvégzett negatív teszteredmény alapján.

Kivételt csak az ingázók, az átutazók és az előre nem látható családi okból – például temetés – beutazók jelentenek, rájuk sem a karantén, sem a regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik.

Azok a személyek, akik a koronavírus-járvány által kevésbé sújtott országból érkeznek a karanténkötelezettség alól mentesülnek ugyan, de az elektronikus regisztráció alól nem. Ezen országok listáját folyamatosan frissítik, jelenleg Európában csak Izland, Finnország, Norvégia, Görögország és a Vatikán tartozik ebbe a körbe.

A beutazás előtti online regisztrációnál nemcsak a nevet és elérhetőséget kell megadni, hanem azt is hol tartózkodott a beutazni kívánó az előző 10 napban.

Ezzel akarják kiszűrni, hogy például valaki Dániából – amennyiben átrepül Finnországba – a karanténkötelezettséget elkerülve léphessen be az országba. Az adatokat a beutazástó számítva 28 napig tárolják, majd törlik a rendszerből.

Az online regisztráció után mindenki kap egy visszaigazoló e-mail-t, amelyben tájékoztatják az Ausztriában éppen érvényben lévő szabályozásról, a karanténkötelezettségről, illetve az ez alól való mentességről.

A visszaigazolás tartalmaz egy QR-kóddal ellátott PDF fájlt, amelyet kinyomtatva vagy elektronikus formában a határon be kell mutatni.

A regisztrációhoz szükséges elektronikus formanyomtatvány szerda dél óta rendelkezésre áll az egészségügyi minisztérium honlapján.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1917 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 385 750 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2179, az intenzív kezelésre szorulók 354-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 49-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6868-ra emelkedett.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
levarosbukta
@Váradi Gabriella: Naponta több ezer ember 10 elmúlt napját leellenőrizni percek alatt - mert ugye a határnál vagy ha leszállsz a repülőről akkor kell ellenőrizni ki honnan jön - egyszerűen képtelenség. Sem emberi sem technikai háttér nincs meg hozzá.
Váradi Gabriella
@Pálinkás Pál: Semmiből nem áll ellenőrizni a jegyeket, ki honnan utazott be vagy ki. Kellő technikai felszerelés van hozzá. Igen gyors számítógépek. Ezen kívül a repülőn - vagy egyéb közlekedési eszközön - utazás közben is ellenőrizhetőek a jegyek, ki- és beléptetések. Nehogy már ne tudják ki hol járt, mit csinált, amikor manapság már azt is tudják mikor melyik cipődet veszed fel, annyira hatékony a megfigyelés!
Váradi Gabriella
@Pálinkás Pál: Nem a 10 apját fogják ellenőrizni, hogy hol sétafikált, hanem a jegyeit, beszállókártyáit, stb. Abból kiderül, hogy mely országokban járt. Az eladott jegyek is ellenőrizhetők. Nyugodj bele, hogy le tudják ellenőrizni!
Pálinkás Pál
@Váradi Gabriella: hol olvastad hogy jegyet kérnek?, mert én sehol...repülőjegyen kívül hol adnak névre jegyet?,soroljam még...?bár ahogy megsaccolom,neked teljesen felesleges..
Pálinkás Pál
@Váradi Gabriella: te naon beteg vagy...mondom...repülőn kívül mondd,hol kell igazolnod magad jegyvásárláskor...aztán meg van egy olyan dolog hogy autó...ismerős neked? tudod, ami a tiéd,és oda mész vele ahová akarsz...megfigyelésről annyit...csak a nagyon buta embernek lehet követni minden lépését...de mint mondtam...erről veled felesleges beszélgetni..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.