Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánították a lisztkukacot

Az uniós ügynökség első vizsgálati jelentését a közönséges lisztbogár lárvájából készített élelmiszerek uniós engedélyezésére irányuló kérelem alapján készítette.

Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak. A lisztbogár lárvája egészben vagy por formájában emberi fogyasztásra alkalmas – közölték.

"Ügynökségünk tudományos szakvéleménye támogatja azokat az uniós és nemzeti döntéshozó szerveket, melyek e rovarlárvából előállított élelmiszeripari termékek európai piacokon való engedélyezéséért felelősek" – fogalmazott közleményében az olaszországi Parmában működő uniós ügynökség.

A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek és kevesebb üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményeznek. Az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot – közölték.

A szerdán közzétett jelentés az első vélemény az EFSA-hoz beadott tizenöt fajta rovarlárva élelmiszeripari felhasználására vonatkozó kérelmek közül – tették hozzá.

Az EFSA ajánlását követően az Európai Bizottság és az EU tagállamainak feladata a lisztbogár lárvájának uniós szintű élelmiszeripari felhasználására vonatkozó jóváhagyás megadása.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
No erre aludni kell vagy kettőt, mert mégsem fokhagymás kalbászka. Mondjuk egy kettő elmehet ha magyar tekilába tartósítják, max amíg folyik rajta a nedű..
Gazella
Egye meg az aki akarja.. kinja meg a sárga szemüek.
Jozefina
No para. Én már egészben kipróbáltam és kellemes íze van. Puding próbája az evés!!! Fikázni azután kell, ha nem ízlene valakinek!!!
terlasz
@Jozefina: Ez így is van, ha vizuálisan is tudunk alkalmazkodni.
jesz
azt se felejtsük el, hogy valamennyiünk közös ősei pár tízezer, százezer évvel ezelőtt nyammogva ették ezeket a csontikat(meg mindent, amit a barlangban találtak)..
...aztán jé, megnyitott az első teszko. azóta esszük a fínom baromfipárizsit melynek némelyike négyszáz forint/ kiló...
vacsi
Nem akarják, hogy az emberek húst egyenek - jó nekik a kukac is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.