Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánították a lisztkukacot

Az uniós ügynökség első vizsgálati jelentését a közönséges lisztbogár lárvájából készített élelmiszerek uniós engedélyezésére irányuló kérelem alapján készítette.

Az állásfoglalás zöld jelzést ad a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak. A lisztbogár lárvája egészben vagy por formájában emberi fogyasztásra alkalmas – közölték.

"Ügynökségünk tudományos szakvéleménye támogatja azokat az uniós és nemzeti döntéshozó szerveket, melyek e rovarlárvából előállított élelmiszeripari termékek európai piacokon való engedélyezéséért felelősek" – fogalmazott közleményében az olaszországi Parmában működő uniós ügynökség.

A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek és kevesebb üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményeznek. Az alacsonyabb költségek és árak növelhetik az élelmezésbiztonságot – közölték.

A szerdán közzétett jelentés az első vélemény az EFSA-hoz beadott tizenöt fajta rovarlárva élelmiszeripari felhasználására vonatkozó kérelmek közül – tették hozzá.

Az EFSA ajánlását követően az Európai Bizottság és az EU tagállamainak feladata a lisztbogár lárvájának uniós szintű élelmiszeripari felhasználására vonatkozó jóváhagyás megadása.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
Egye meg az aki akarja.. kinja meg a sárga szemüek.
Szeparepa2
Az apró rák, a csiga, a polip meg a kagyló sem guszusosabb sokkal nyersen... (mellesleg igen hasonló az állaga is és az íze is), viszont megfelelően elkészítve, habzsoljuk mint ínyencségek, már aki még ezt a luxust megengedheti magának... továbbá ugyebár kígyókat, gyíkokat, halakat is megesszük, megfelelő helyeken és cuppogunk hogy micsoda finomság. Egy vadon élő ragadozó sokkal büdösebb és koszosabb mint egy lisztkukac, mely eleve ugyebár vegán... a jövő étele nyilván, ahogy ezt már vagy 20 éve pedzegetik, kiemelkedően tápláló és jó íze van. Nyilván van több féle fajta és még biztos fogják tenyésztgetni, akár génmódosítani is mire az asztalokra kerül... ha pástémot csinál belőle valaki pl jól ízesítve, semmiben nem különbözik egy másik hasonló puhatestűből készült pástétomtól. Ne feledjük ez nem rovar, nem giliszta, nem féreg hanem lárva. Sok egyéb lárva, hernyó ill kukac féle ehető ill felhasználható, legkülönlegesebb ugyebár a selyemhernyó...
Jozefina
No para. Én már egészben kipróbáltam és kellemes íze van. Puding próbája az evés!!! Fikázni azután kell, ha nem ízlene valakinek!!!
terlasz
@Jozefina: Ez így is van, ha vizuálisan is tudunk alkalmazkodni.
jesz
azt se felejtsük el, hogy valamennyiünk közös ősei pár tízezer, százezer évvel ezelőtt nyammogva ették ezeket a csontikat(meg mindent, amit a barlangban találtak)..
...aztán jé, megnyitott az első teszko. azóta esszük a fínom baromfipárizsit melynek némelyike négyszáz forint/ kiló...
vacsi
Nem akarják, hogy az emberek húst egyenek - jó nekik a kukac is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.