Elnökségének utolsó hetére soha nem látott mélypontra süllyedt Donald Trump amerikai elnök népszerűsége – derül ki a FiveThirtyEight választási elemző portál szombati összesítéséből.

A tucatnyi közvélemény-kutatás adatait összegző adatsorból az derül ki, hogy a felmérések átlagában a megkérdezettek 58 százaléka nem ért egyet Donald Trump elnöki tevékenységével, míg az egyetértők aránya 38 százalék. Január 5-én, a Capitolium ostromát megelőző napon ez az arány még 53,2, illetve 42,6 százalék volt.

A felnőtt lakosság körében végzett kutatások 59,5 százalékos elutasítást és 36,5 százalékos támogatottságot mutattak szombaton. A regisztrált vagy valószínűleg szavazó amerikaiak körében valamivel kisebb a különbség: 56,5 százalékos az elnök elutasítottsága és 39,7 százalékos a támogatottsága.

Az egyes felmérések is azt mutatják, hogy az elnök népszerűsége jelentősen csökkent a Capitolium ostroma után. Például az Ipsos közvélemény-kutató a január 4-5-én készített felmérésében az elnök támogatóinak táborát 38 százalékra, a tevékenységét nem helyeslőkét pedig 57 százalékra mérte, pár nappal később a támogatók aránya 34 százalékon állt 61 százalék ellenében. A Yougov 39, illetve 55 százalékot mért a hét közepén, míg január elején 42, illetve 52 százalékot.

Ő sem így képzelte: Trump a távozása előtt utáltatta meg magát igazán

A Morning Consult január első hetében végzett felmérésében a támogatók aránya 41 százalék volt, az ellenzőké pedig 53 százalék, a január 12-14-i felmérésben a megkérdezetteknek már csak a 34 százalékos helyeselte, 60 százaléka pedig nem támogatta az elnök tevékenységét.

Az adatokból az is kiderül, hogy Trump tevékenységét 2017-es beiktatásakor a relatív többség még támogatta, de már 2017 februárjára azok kerültek többségbe, akik helytelenítik az elnök politikáját, és ez a ciklus utolsó napjáig így is maradt.

Az adatok arra is rámutatnak, hogy az elnök tevékenységét támogatók és helytelenítők száma tavaly április elején került a legközelebb egymáshoz, amikor csak a relatív többség, 49,7 százalék mondta azt, hogy nem ért egyet Trump tevékenységével és 45,8 százalék mondta azt, hogy támogatja, amit az elnök tesz.

Ő sem így képzelte: Trump a távozása előtt utáltatta meg magát igazán

Bár elnökségéből még pár nap hátra van, a trend alapján Donald Trump 40 százalék alatti népszerűségi mutatóval hagyja el a Fehér Házat. A második világháború óta, a modern közvélemény-kutatások történetében még soha nem fordult elő, hogy egy elnök támogatottsága 40 százalék alatt, elutasítottsága pedig 50 százalék felett legyen első ciklusának végén.

A távozó elnökök közül Donald Trump mellett Jimmy Carter volt az egyetlen, akinek a népszerűsége nem érte el az 50 százalékot mandátumának végén.

(MTI)

(Fotók: pixabay.com)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Felénk ez nem így van. Itt minél nagyobb baromságot mond a miniszterelnök, annál népszerűbb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
Felénk ez nem így van. Itt minél nagyobb baromságot mond a miniszterelnök, annál népszerűbb.
csak úgy....
@solidedge: mert érti és beszéli a csórikám nyelvet,ákcentus nélkül,-mit köll ezen rögvest csodálkozni!? :)
csak úgy....
nagy dolog! 4 évig csodálkoztam az amykon a faragatlan szöszijük miatt és szinte észre sem vettem,hogy egy középeurópai diktátor mi mindent müvel... (stikában)
Yoda69
Ha uriember modjara tudott volna vesziteni, akkor meg eselye is lett volna a visszateresere. Igy viszont megy a levesbe.
Gazella
@Yoda69: de megy ám. Vádemelés indul trampli ellen. És ha büntetik( már pedig megbüntetik !) többet nem választhatják meg elnöknek. De nem csak trampli kap büntetést! Hanem az alelnöke és a miniszterei is.
ómió
Ne "szerénykedjetek", efftársak! Ti már évekkel ezelőtt abszolváltátok vele kapcsolatban az útálat maximumát! Erre is rá lehet még hazudni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.