Orbán Viktor korábban Ausztriát Magyarország víruslaborjának nevezte, amely intézkedésit hazánk pár hetes késéssel követi.

Ausztriában másodszor is meghosszabbítják a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó teljes zárlatot – jelentette be Sebastian Kurz kancellár vasárnap. A másfél méteres távolságtartás előírt mértéke ezentúl 2 méter lesz, és január 25-től a szokásos, egyszerűbb maszkok helyett a tömegközlekedésben és a boltokban kötelező lesz a hatásosabb FFP2-es maszkok viselése.

A karácsony után, december 26-tól bevezetett zárlatot eredetileg január 18-ig tervezték, majd 25-ig meghosszabbították. A mostani döntés alapján február 8-ig tart az országos karantén Ausztriában. Ennek elsődleges célja, hogy megelőzzék a koronavírus brit mutációjának robbanásszerű terjedését. Eddig 5 fertőzött esetében azonosították a brit vírust, további 100 gyanús esetet még vizsgálnak.

A csökkenő járványügyi adatok ellenére még lejjebb kell szorítani a számokat, mielőtt a brit mutáció agresszívebb terjedése ellehetetlenítené az egészségügyi rendszert

- magyarázta a döntést a kancellár. Hozzátette: reményei szerint április végéig – de amennyiben az AstraZeneca vakcinája is megkapja az engedélyt, még hamarabb, március végéig – sikerül beoltani a lakosság 65 éven felüli legveszélyeztetettebb rétegét.

Az elsődleges cél jelenleg a napi új megbetegedések számának leszorítása 700 alá, illetve a fertőzési ráta 0,8 százalékra csökkentése, így elkerülhető a kórházak és az intenzív osztályok túlterhelése.

A kormányfő negatív példaként említette az olaszországi Dél-Tirolt, ahol a zárlat után, november végén tíz napra újranyitottak, majd újfent el kellett rendelni a teljes zárlatot.

Ennek így semmi értelme, bezárunk, kinyitunk, újra bezárunk. Ezért is döntöttünk inkább a zárlat meghosszabbításáról

- hangsúlyozta Kurz.

Az új rendelkezés értelmében Ausztriában február 8-ig biztosan marad az egésznapos kijárási korlátozás, zárva maradnak – az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek és gyógyszertárak kivételével – a kereskedelmi egységek, a kulturális és sportlétesítmények, a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatók, és az iskolák is maradnak a távoktatásnál.

A szállodák, éttermek és bárok még tovább lesznek zárva, előreláthatólag február végéig.

A másfél méteres távolságtartás előírt mértéke ezentúl 2 méter lesz, és január 25-től a szokásos, egyszerűbb maszkok helyett a tömegközlekedésben és a boltokban kötelező lesz a hatásosabb FFP2-es maszkok viselése.

Ezeket a maszkokat a kereskedőknek önköltségi áron kell árusítaniuk, illetve a rossz anyagi helyzetű rétegeknek ingyen bocsátják majd rendelkezésre.

A kormány továbbra is támogatja a rövidített munkaidőt, és – ahol csak lehetséges – az otthonról történő munkavégzést.

A sí- és korcsolyapályák – minden kritika ellenére – továbbra is nyitva tarthatnak a szigorú járványvédelmi intézkedések betartása és ezek még szigorúbb ellenőrzése mellett.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1267 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 393 ezer 778 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1963, az intenzív kezelésre szorulók 328-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7082-re emelkedett.

Orbán Viktor korábban többször is arról beszélt, hogy Ausztria a "laboratóriumunk", az ott bevezetett lépések Magyarország számára is például szolgálnak.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Adjon Isten jó napot! Kötelező az Ffs2 maszk? Akkor ossza a kormány a népnek!!! Nem a nép eresztette ki ezt a szar covidot... vikágos!! Akár magyar. Akár osztrák. Akár francia!! Kapjanak már észbe hogy a maszkot a kormánynak kell állnia!!
Gazella
Elárulom ez az FFP2 maszk is nullát ér!! Meg van a kihordási idő rá. Utána vakarhatod magadat, se használ!!
jesz
Olvasom ezt a két méternyi távolságot egymástól...ez jogos elvárás, értem...
...aztán felrémlett, hogy most szombaton itt Budán a piacon mekkora tumultus volt...maszk volt mindenkin, ez igaz, de a másfél méter helyett a másfél centi volt a távolság a vadul vásárló piaclátogatók közt...
...a piacfelügyelő egyenruhások(is) alig fértek el a tömegben, elégedetten álltak félre dohányozni, mert mindenkin szabályosan volt maszk...tehát rend van...
...a nép meg boldogan fizette be a 27%-os adót...bár számlát ember nem látott, de a bevétel így vagy úgy, előbb-utóbb az állam zsebében landol...

Lehet hátradőlni..a szigor csak az osztrák sógoroknál szigor...
De jó nekünk..
Pálinkás Pál
az FFP2-es maszk nagyjából egy kategória a sebészivel...magyarul szart sem ér...ami már szűr rendesen..az FFP3-nál kezdődik...az már fizikailag is képes a vírust kiszűrni...az ez alattiak csak optikai tunning ...
jesz
@Gazella: 17.03: ...egyetértek...az embereknek fingjuk sincs, mi is az az FFP2...nekem van több is, de akárhogyis nézem, szart sem ér...na jó, egy picit igen, de átázik a lecsapódó lehellettől, meg stb...

Ha saját gyártásút veszek a pofámra, az kiváló, mosható, még talán véd is(a hidegtől biztos), akkor azért szólnak?
...ez költői kérdés volt...
solidedge
Ausztriában alig élnek kevesebben, mint hazánkban. Ott mégis négyezerrel kevesebb a halott. Valamit jobban csinálnak, mint az őket utánozni akaró felcsúti töpörödött emberke.
jesz
-aranyoskám! adjon nekem abból a fura nevű maszkból, ami véd is egy picit, amíg hazaérek...
-csókolom, az FFP 2-ből, vagy az FFP 3-ból teszik kérni, és mennyit?
-hát tudja a lófasz...mennyibe kerül egy a jobbikból?
...
-mennnnyiiiii?
...
-dugja föl aranyoskám...jó nekem a régi is...
rokker33
Azt nem írta hogy Ausztriában 3 napos tesztelés volt teljesen INGYEN! Magyarországon miért nem tesztelnek minden embert?
kokopelli
@solidedge: talán azért,mer a sógorok tudják mit csinálnak,de a magyarok meg "jobbantudják"! Így volt ez mindig!
(;-()
Gazella
@rokker33: mert pénzbe kerül a váladék levételi pálcika...
Gazella
@jesz: Köszi :) Dagad a mellyem.. igazán ami kiszűri a vírust az a II. világháborús gázálarc maszk.
jesz
@Gazella: van a padláson...kissé porlik, de van..
rokker33
@Gazella: Itt is pénzbe kerül az országnak mégis van lehetőség tesztelésre...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.