Nem akarják a jövőben lezárni az EU-n belül a határokat, de fontos kérdéseket vet fel a személyes adatok megfelelő kezelése is. 

Az Európai Tanács szerint csak a járvány későbbi szakaszában lehet felmérni, hogy hogyan és milyen körülmények között alkalmazható a vakcinaútlevél – írja a HVG.

Jön a vakcinaútlevél – Így működhet majd az EU-ban az oltási igazolvány

Ursula von der Leyen Brüsszelben sajtótájékoztatón beszél a vakcinaútlevélről – Fotó: Olivier Hoslet / AFP

Az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencián megtartott tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális csúcsértekezletet követően csütörtökön éjjel.

A beoltást igazoló, úgynevezett vakcinaútlevéllel összefüggésben a kormányfői tanácskozó fórum elnöke azt mondta,

óvatos előkészületekre van szükség az ilyen igazolások jövőbeni használatával kapcsolatban.

A kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok.

Bevezetéséhez az oltási művelet rendkívüli összehangoltságára, elismerésére, a teljes oltási folyamat szigorú ellenőrzésére van szükség

- mondta Michel.

A HVG beszámolója szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte:

a koronavírus-járvány továbbra is nagyon súlyos következményekkel jár Európában, a vírus újonnan megjelent mutáns változatai nagy aggodalomra adnak okot.

Von der Leyen véleménye szerint a határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére, ezért célzott intézkedéseket javasolt, köztük a járványhelyzetet mutató térkép színkódjai között egy újabb – sötétvörössel jelölt – kockázati kategória bevezetését, amely azokat a térségeket jelezné, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma.

A koronavírus elleni oltást igazoló dokumentumokról az uniós végrehajtó testület elnöke úgy vélekedett, hogy

azt több szempontból is meg kell vizsgálni, például választ kell kapni azokra a kérdésekre, hogy mennyi ideig ad védelmet az oltás, és vírushordozó lehet-e egy beoltott.

Emellett jogi megfontolás alá esnek azok az esetek is, ha például valakinek nincs hozzáférése a vakcinához, vagy esetleg egészségügyi okok miatt nem oltható be.

További kérdéseket vet fel a személyes adatok megfelelő kezelése

- monda.

Von der Leyen megerősítette: nemsokára elengedő mennyiségű vakcina érkezik az uniós tagállamokba ahhoz, hogy a lakosság 70 százalékát védetté tegye.

A leghamarabb a légitársaságok fognak vakcinaútlevelet kérni

Közben a Magyar Hírlap arról ír, a légi közlekedésben már biztosan alkalmazni fogják az elektronikus oltási igazolványokat. Világszerte zajlik az ehhez szükséges rendszerek fejlesztése. Márciustól több légitársaság is megkövetelheti a digitális vakcinaútlevelet. A lap kiemeli, hogy

adatvédelmi kérdéseket is felvetnek az erre szolgáló szoftverek.

Az Európai Bizottság szintén az elektronikus dokumentumok bevezetését szorgalmazza az unióban,

annak ellenére is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezt egyelőre nem javasolja.

Jelenleg ugyanis arról nincs elegendő információnk, hogy a védőoltások milyen mértékben csökkentik a járvány terjedésének kockázatát, emellett a vakcinák még nem elérhetők széles körben.

A koronavírus elleni oltást igazoló elektronikus dokumentumok alkalmazási lehetőségeit világszerte vizsgálják már az országok és a cégek. A fejlesztők egyik legfőbb kihívása, miként oldják meg, hogy ne sérüljenek az emberek személyiségi jogai, illetve ne kerüljenek illetéktelenek kezébe az egészségügyi adatok – teszi hozzá a lap.

Forrás: HVG, Magyar Hírlap

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Helyes, aki az Unio altal engedelyezett vakcinaval oltattja be magat, az szabadon atjarhatja az Unios hatarokat.
jesz
a burkás migránsnők, az új, kezelhetetlen bevándorlók magasról szarnak az oltásra, kártyára, vírusra...a no-go zónák vehemens, minden törvényen felülálló agresszív emberei vajon sorban állnak-e oltásért?...mert akkor ott el lehetne kérni a jogosultságot igazoló papírt...az első migráns lelőné az oltó-orvost.
Pálinkás Pál
1984. nekem ez sejlik fel a cikk után..vagy a Szép új világ!
Namely
@jesz: oltári (pontosabban oltási) vicces, hogy ki-be jár mindenki az EU-ba, és ez a barom olyan eszement blődségekkel van elfoglalva, mint az oltásútlevél.
Amúgy meg: ha a célállomáson mindenki be van oltva, akkor nem mindegy, hogy ki megy be? Ha akik beoltatták magukat nem kaphatják el, akik meg nem oltattak, azok vállalták a kockázatot, hogy merészel ebbe beleavatkozni?

Az EU ismét bebizonyította, hogy még egy vakcina kérdésében sem tud megegyezni. Hogy miért? Mert az egész pénzkérdés, nem más: a bürokratákat lefizeti a lobbi, de mivel a tagállamok döntéshozóinak nem adnak sápot, máshonnan hagyni fogják magukat megvesztegetni, akkor "más" szempontok alapján döntenek (aka más vakcina lesz az ász).

Tehát íme az EU megmentésének 2 forgatókönyve:
1. A lobbikat kötelezni kell arra, hogy a tagállami kormányokat is vesztegessék meg.
2. Az EU bürokratái a kapott kenőpénzt osszák tovább a tagállami parlamenteknek is.
levarosbukta
Amíg nem tudnak annyi vakcinát biztosítani ahány ember él a földön hogy mindenki hozzájusson aki akar, addig minden megkülönböztetés - mint plasztikkártya, vakcina útlevél - kőkemény diszkrimináció. Mert nem azért nem oltakozik a marhája mert nem akar, hanem mert nem jut. Orbánék is 10 millió embernek hoznak be egymilliónak elegendő oltást - független most attól hogy honnan van - ha mondjuk nekem nem jut és mert nincs plasztikom nem mehetek sehova. Mi ez ha nem diszkrimináció?
kereső
Bevezetéséhez az oltási művelet rendkívüli összehangoltságára, elismerésére, a teljes oltási folyamat szigorú ellenőrzésére van szükség!- ezt mondták az Eu-s kormányfók. Orbán is! akkor kérem, hogy az oltási folyamat részeként az Eu illetékesei haladéktalanul vizsgálják meg a magyar kormány vakcina beszerzéseit- mindazt, ami nem az Eu rendeleléséből származik.
kereső
@levarosbukta: A magyar kormány az EU által lekötött vakcinákból- 16 milliót rendelt meg Magyarország számára. Ez a mennyiség a teljes felnőtt lakosság kétszeri oltására elegendő mennyiség. Tehát senki ki nem marad. A nagy kérdés az, hogy miért partizánkodik a magyar kormány olyan vakcinákkal, amelyre a fenti számok ismeretében nincs is szükség, miért patarolja az adógizetők pénzét kétes eredetú vakcinákra, amikor biztositott a teljes felnőtt népesség átoltása.
Nessy
@levarosbukta: Mint ahogy az sem mindegy, hogy milyen oltást kapott a delikvens! Ha egy bizonytalan, védettséget nem , vagy alig biztosító vakcinát kapott, akkor halottnak útlevél a túlvilágra. Nyugalom! Pár hét, és jó pénzért megvásárolható lesz a neten bármilyen előírt formátumban!
levarosbukta
@kereső: Ez nem kérdés, hogy a kormány miért rendelt az oroszoktól! Csúnya világ várna Orbánra ha nem rendelne tőlük azt hiszem ezzel mindenki tisztában van.
laszlobihari
én még emlékszem, hogy az USA-ba csak érvényes fekete himlő oltással(igazolással hogy megkaptad) lehetett utazni, ha nem volt már(a mi esetünkben Kanadában) az első transit állomáson leszedtek volna a gépről, 1968-ban történt egyébként! De! mai napság, ha nincs érvényes oltásod (afrikai országok pl. Kongó DR)sárga láz ellen akkor fordítanak vissza! úgy hogy jó ha nálad van az érvényes nemzetközi oltási igazolvány! így ezek után számomra értelmezhetetlen a hüppögés az "oltási igazolás" ellen!
lemming
Ursula von der Leyen alkalmatlan a posztjára.

Az Ecserin mikortól lehet kapni oltási igazolványt?

Továbbra is probléma a különböző lejárati idő, amikor megszűnik egy embernél a védettség és már nem csak terjesztő, hanem veszélyeztetetté is válik újra, aki belehalhat a fertőzésbe, vagyis folyamatos ellenőrzést, tesztelést, karantént kíván ez a dolog - ki bírja ezt (szak)emberileg, anyagilag, idegileg?
verőce21
Oltási könyv nélkül még az utcára se lehessen kimenni, akik a "veszélyeztetett" csoportokba tartoznak. (65 fölött és krónikus betegek) Mint a személyit, úgy kellene magával hordania. Vagy 2in1.
Lepényleső
Miben is különbözik a kutyák chip-el való beoltásától,annak igazolásáról? Talán tíz év elmúlásától?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2021. April 18., 09:22
Szexi képet posztolt Vasvári Vivien magáról - fotó
Itthon - 2021. April 18., 08:10
Esős idővel zárul a hét