Nemzetközi sajtószemle, 2021. január 23. Jan–Werner Müller óvja a Nyugatot attól, hogy az hátra dőljön Trump távoztával, mert a populista veszély egyáltalán nem múlt el, főként Európa középső fertályán nem. ... Ugyanakkor Orbán gátlástalanul házal a rasszista és antiszemita utalásokkal, a nyílt felbujtást azonban kerüli, mert nem szeretné veszélyeztetni a viszonyt a CDU-val, illetve a német autógyárakkal.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
"Trump tökéletesen azonosította Orbánt saját tükörképeként, vagy ahogy ő mondta, “ikertestvéreként”. Ez a két ember tökéletesen testesíti meg az illiberalizmus szubsztanciáját, a mindenkori emberi gonoszság és aljasság esszenciáját. Jól mondta Trump, hogy “ikertestvérek”, mert ugyanabból a szellemi “magból” származnak. Mivel magukat szakrális jelzőkkel illetik, így használjuk mi is az ennek megfelelő fogalmakat: mindkettő sátánfajzat. Az lehet csupán megtévesztő, hogy a valóságot az “ikertestvérek” térben és időben különböző mértékben igyekeznek leplezni, de Trump a választási veresége után levetette magáról az álarcot és elkezdte megmutatni magát olyannak, amilyen. De még mindig nem a teljes igazi énjét látjuk, mert az még ennél is borzasztóbb és visszataszítóbb."
nepszava.us/aki-latta-trumpot-az-latta-az-ikertestveret-orbant-is/
lemming
>>Jan–Werner Müller óvja a Nyugatot attól, hogy az hátra dőljön Trump távoztával, mert a populista veszély egyáltalán nem múlt el, főként Európa középső fertályán nem. ... Ugyanakkor Orbán gátlástalanul házal a rasszista és antiszemita utalásokkal, a nyílt felbujtást azonban kerüli, mert nem szeretné veszélyeztetni a viszonyt a CDU-val, illetve a német autógyárakkal.
lemming
Federico Finchelstein: Fasiszta hazugságok

"A 21. század fasisztái persze tökéletesen alkalmazkodtak az új korhoz, az új rendszerhez, az új eszközökhöz, és a tömegkommunikáció, a közösségi média felületeit sokkal hatékonyabban használják, mint ahogyan elődeik manipuláltak. Az erőszak kultusza csökkent, ők is betagozódtak a társadalomba, nem visznek tömegesen embereket börtönökbe csupán egyetnemértés miatt, és alkalmazkodtak a vélemény- és szólásszabadság eszméjéhez is. Sőt mi több, ők maguk takaróznak ezzel.

A mai populista vezetők a 20. századi fasiszták szellemi örökösei, akik egyfajta demokráciával kevert, abból kinövő félfasiszta rendszert építenek, ahol a médiát egyre inkább bedarálják, a közszolgálati médiumokból propagandaszócsövet csinálnak, a választási rendszert úgy alakítják, hogy nekik megfelelőbb legyen, minden fontosabb pozícióra a saját embereiket ültetik, nem beszélhetünk a hatalmi ágak szétválasztásáról, és a személyi kultusz kiépítése is tökéletesen végbemegy a közösségi média felületein és a közszolgálati média segítségével, hogy egyes emberek, népcsoportok elleni uszítást és karaktergyilkosságokat hazugságokkal ne is említsük, ahogy az állandó küzdelmet és harcot vélt ellenségekkel szemben, akik eltiporni akarják nemzetüket, a mindig áldozat, mindenki által csak megtépázott országot. Ezzel a kommunikációval, az oktatás teljes "megreformálásával", az egyre fasisztább, kirekesztőbb kultúrpolitikával és közbeszéddel és a tömegek radikalizálásával, félelemben tartásával elérik a céljukat: hatalomban maradhatnak és továbbra is megszedhetik magukat korábban sosem látott mértékekben."
lemming
"A fasizmus a radikális, tekintélyuralmi nacionalizmusnak a 20. század első felében Európa egy sor országában megjelent formája.[1][2] Nevét az olasz változatáról, a legkorábban kialakult olasz fasizmusról kapta. A fasiszták az adott nemzet totalitárius állammá történő egységesítésére törekedtek a nemzeti közösség tömegeinek mozgósítása révén, az élcsapat szerepét betöltő pártra támaszkodva. A fasizmus ellenséges a liberális demokráciával, a szocializmussal, a kommunizmussal szemben. A fasiszta mozgalmak közös vonásai az állam fontosságának messzemenő hangsúlyozása, az erős vezető iránti rajongás, a nacionalizmus legszélsőségesebb formái, a saját etnikum felsőbbrendűségébe vetett hit, valamint a katonai szellem eluralkodása a társadalomban. A fasizmus a politikai erőszak, a háború és a gyarmatosítás eszközeivel keresi a nemzeti megújulást[3] és álláspontja szerint a felsőbbrendű népeknek, „fajoknak” életteret kell szerezniük a gyengébbekkel és alsóbbrendűekkel szemben.

A fasizmus ideológiája következetesen hangoztatja az állam elsődlegességének elvét. Benito Mussolini és Adolf Hitler egyaránt maguk személyesítették meg az államot (nálunk jelenleg Orbán Viktor!) és ennek alapján megkérdőjelezhetetlen hatalmat igényeltek és gyakoroltak. ...

A gazdasági életben a vegyes gazdaság mellett szállt síkra, amelyben jelentős állami tulajdon és állami beavatkozás mellett nagy teret kapott a nemzeti tőke, beleértve a nagytőkét is. A nemzetgazdaságban az önellátásra és a függetlenségre helyezték a hangsúlyt, ehhez igénybe vették a protekcionizmus eszközeit is. ...

A tipikus fasiszta állam militarista jellegű volt, a katonai fegyelem elemeit kiterjesztette a társadalmi élet minden területére, és nagy hangsúlyt fektetett az egyenruhákra, díszszemlékre, valamint a monumentális építészetre. ...

a fasizmus olyan politikai ideológia, amelynek fő elemei a nemzeti újjászületés mítosza, a populista ultra-nacionalizmus és a dekadencia mítosza ... amely a szocializmus és a...
lemming
...dekadencia mítosza ... amely a szocializmus és a liberalizmus ellenében határozta meg magát és céljául tűzte ki a nemzet megmentését a dekadenciától. ...

Az egyik legegyszerűbb használható definíciót Umberto Eco alkotta meg, aki szerint a fasizmus a nacionalista autoriter rezsimek gyűjtőneve. Ehhez szorosan kötődik a tömegmanipuláció, vezérkultusz, idegenellenesség, nacionalizmus, hatalomkoncentráció, az igazságszolgáltatás és sajtó központi irányítása, a tudományok megvetése.

„A fasizmus diktatúrának számított ugyan, de nem teljes mértékben totalitáriusnak, nem azért, mert elnéző volt, hanem mert ideológiája gyenge filozófiai lábakon nyugodott.
A közhiedelemmel ellentétben, az olasz fasizmusnak nem volt filozófiája" - ahogy a magyarnak sincs !!!"
lemming
Aki nem látja a nyilvánvaló párhuzamot, hasonlóságot Orbán eltorzult beteg rendszerével, az vagy vak, vagy, hülye, vagy... fasiszta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.