Kalózok támadtak egy török teherszállító hajóra a nyugat-afrikai partoknál szombaton, egy tengerészt megöltek, tizenöt társukat elrabolták – írta az MTI.

A török tengerészeti igazgatóság közlése szerint a tengerészek először bezárkóztak egy biztonságos helyre, ahová a kalózoknak hat óra után sikerült behatolniuk. A harcban a M/V Mozart nevű hajó egyik tengerésze, egy azerbajdzsáni matróz meghalt. A személyzet többi tagja török volt.

A hajón maradt a sérült kapitány és a legénység még egy tagja, miután a kalózok a túszokkal együtt leléptek. A teherszállító irányítási rendszereit megrongálták a kalózok, de a navigációs rendszer arra alkalmas, hogy a hajó kikötőbe fusson

– írta az al-Dzsazíra. A török elnök személyesen beszélt a kapitánnyal. Recep Tayyip Erdogan ígéretet tett az elrabolt legénység felkutatására.

A libériai zászló alatt hajózó M/V Mozart a nigériai Lagosból tartott a Dél-afrikai Köztársaságban fekvő Fokvárosba, amikor szombaton a Guineai-öbölben 100 tengeri mérföldnyire Sao Tomé és Principe partjaitól megtámadták és elrabolták.

2019-ben már ért török hajót hasonló támadás. Az elrabolt legénység egy hónap múlva szabadult ki, vélhetően váltságdíj fejében, bár az ilyen ügyleteket hivatalosan sosem ismerik el az érintettek, tartva attól, hogy ez újabb túszejtő akcióra bátoríthatja a kalózokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.