Szigorítani fogja Franciaország az incesztusra vonatkozó törvényeit, jelentette be Emmanuel Macron elnök szombati tweet-sorozatában írja a Telex.

Az egész országban felháborodást váltott ki egy könyv, amely egy híres francia politikai elemzőt, Olivier Duhamelt a mostohafiával szembeni, két éven át tartó erőszakkal és szexuális visszaélésekkel vádol.

Macron Twitter-oldalán egyértelművé tette, hogy a konkrét eset kivizsgálásán túl Franciaországnak ki kell igazítania törvényeit, hogy azok jobban megvédjék a gyermekeket a szexuális erőszaktól, és felkérte az igazságügyi minisztert, hogy kezdjen társadalmi és szakmai konzultációt, amelynek célja a jogalkotási javaslatok gyors megfogalmazása.

Az erőszaktevők után fogunk menni

– írta a francia elnök.

Macron ugyanakkor emlékeztetett, Franciaország már 30 évre növelte az incesztus elévülési idejét, és szigorúbbá tette a gyermekekkel dolgozók ellenőrzését. Szerinte azonban még ennél is sokkal többre van szükség. A gyermekeknek szóló jelenlegi rutinszerű orvosi vizsgálatok részeként Franciaország bevezeti a szexuális, illetve szexuálpszichológiai ellenőrzéseket az általános és középiskolákban annak érdekében, hogy a gyermekek lehetőséget kapjanak a kérdésről való konzultációra a megfelelő szakemberekkel. Azt is bejelentette, hogy jobb lesz a pszichológiai segítség az incesztus áldozatai számára, és a társadalombiztosítás megtéríti azt.

Duhamel a hónap elején lemondott posztjáról a Sciences Po, Franciaország egyik legfontosabb egyetemén, a könyv megjelenését követően. Érdemben ugyanakkor sem Duhamel, sem ügyvédje nem kommentálta az 1980-as évekbeli vádakat.

Frederique Vidal felsőoktatási miniszter vizsgálatot rendelt el a Sciences Po-nál az ügy tisztázása, és a felelősök felkutatása érdekében.

Forrás:Telex
Kép:MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.