Ezzel új rekord született az űrbéli teherszállításban. A korábbi rekordot egy indiai űrjármű tartotta, mely egyszerre 104 szatellitet állított pályára.

Durva! Elon Musk rakétája egyszerre 143 műholdat vitt a világűrbe

Fotó: Unsplash

Az új rekord is mutatja, hogy komoly strukturális változás megy végbe az űriparban, ami a korábbinál sokkal több szereplő részvételét teszi lehetővé.

A változás a miniatűr, olcsó alkatrészek forradalmának köszönhető, melyek közül sok közvetlenül az okostelefonok és más elektronikus fogyasztási cikkek világából származik. Ez azt jelenti, hogy egyre többek számára elérhető a műholdépítés.

A Falcon a SpaceX tíz saját műholdját is szállította, melyek a globális szélessávú internet biztosítására épülő Starlink telekommunikációs műholdrendszer legújabb darabjai.

A sokféle méretű és formájú szatellit közül a San Franciscó-i Planet cég 48-at küldött az űrbe a Falconnal. Az új küldeménnyel már több mint 200-ra nőtt a cég SuperDove-modelljeinek száma, melyek a Föld felszínét fotózzák naponta, 3-5 méteres felbontással.

A SuperDove műholdjai akkorák, mint egy cipősdoboz, de a Falcon rakományának többi darabja között voltak kávéfőzőnél alig nagyobb, de puhakötésű könyvnél kisebbek is akadtak.

A nagyobb, utazótáskányi méretű műholdak között számos radart is szállított a Falcon. A radarműholdak hagyományosan több tonnás objektumok voltak, űrbe juttatásuk százmillió dolláros költséget jelentett, ám az új alkatrészek látványosan csökkentették a súlyukat – száz kilogramm alá – és az árukat is.

Napi.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Az atomerőművek kiégett "üzemanyagait" is szállíthatta, elférnek kint a világűrben.

Azoknál többszörösen nagyobb káros sugárzó elemek vannak kint az űrben. Ott van mindjárt a Nap...
jesz
@verőce21: amúgy az ötlet nem rossz...csak a fáradt atommaradékok súlya miatt még nem megy...a távoli világűrbe kilőni baromi nagy műszaki kigívás...
De az öleted így is kiváló..a Nap meg pláne..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.