Lelépti díjat fizetne az Egyesült Királyság, csak távozzanak az uniós állampolgárok. Akár 2000 angol font (kb. 780 ezer Ft) is ütheti az angolosan távozók markát.

Az Egyesült Királyságból távozni hajlandó európai uniós állampolgárok „ösztönzésben” részesülhetnek a szigetország kormányától – írja az Index a Guardian című lap cikke alapján.

A szabály már január elsején életbe lépett, de a brit kormány nem verte nagydobra.

Hasonló kezdeményezés korábban is létezett, csak éppen nem az EU állampolgárai voltak a kedvezményezettek. A már létező, „Önkéntes visszatérés” néven ismert programra a brit kormány honlapján lehet jelentkezni, és kedvező elbírálás esetén ingyenes repülőjegy, illetve akár 2000 angol font (812 000 forint) készpénz is járhat az országot önként elhagyni óhajtó bevándorlóknak. 

Az Önkéntes Visszatérés Programmal eddig inkább a harmadik világbeli, képzetlen, sokszor hajléktalan bevándorlók hazatérését próbálták elérni, ami főleg a kitoloncolási eljárás anyagi és időbeli ráfordítását igyekezett rövidre zárni. A mostani lépés annak fényében különösen érdekes, hogy a brit kormány korábban azt hangoztatta, hogy mindent elkövet majd az uniós állampolgárok maradása érdekében. Benjamin Morgan, az Egyesült Királyságban élő EU-állampolgárok jogaival foglalkozó szakértő szerint ez minimum egy kétélű üzenet, hiszen nem a maradásra, hanem a szigetország elhagyására buzdítja az érintetteket.

A helyzet érdekessége, hogy igen sok EU-állampolgár dolgozik az amúgy is túlterhelt brit állami egészségügyben, és maradásuk a Covid-pandémiával rendkívül súlyosan érintett szigetországban igencsak fontos lenne.

Forrás: Index

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Namely
Újságírás mesterfokon:
"Akár 2000 angol font (kb. 780 ezer Ft) "
"akár 2000 angol font (812 000 forint)"
:D

Tényleg nagyon ösztönző lehet, ha figyelembe vesszük, hogy 1500 font egy tisztességes londoni albérlet.
simmering73
Ha azt vesszük, hogy évekkel ezelőtt egy gyenge fizetés heti 500 font volt, nem igazán erőltették meg magukat.
Lepényleső
Aki menni szándékozott,ajándékot kapott?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.