Pénzbüntetést kapott Václav Klaus volt cseh államfő a koronavírusjárvány elleni óvintézkedések megsértésért.

A prágai tisztiorvosi szolgálat 10 ezer koronás (mintegy 135 ezer forint) büntetést szabott ki Klausra azért, hogy a politikus október 28-án, a cseh állami ünnepen Prágában maszk nélkül koszorúzott és mondott beszédet. A hatóságok szerint a volt államfő ezzel szándékosan megsértette a kormány által elrendelt kötelező maszkviselést a köztereken. Klaus közölte: nem ért egyet a döntéssel, megfellebezi és követeli visszavonását.

Václav Klaus később, november 17-én, az 1989-es bársonyos forradalom évfordulójának ünnepségein is maszk nélkül jelent meg, koszorúzott és tartott beszédet. Ezért a tisztiorvosi szolgálat 3 ezer koronás pénzbüntetést szabott ki. A volt jobboldali politkus beszédeiben élesen bírálta a kormány koronavírus-járvány elleni védőintézkedéseit, és azokat alkotmányellenesnek minősítette.

Klaus szerint a büntetéseket politikai indítékokból szabták ki rá, és fellépéseivel csak alkotmányos jogait érvényesítette. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kötelező maszkviselet elrendelését a prágai városi bíróság egyik tavalyi döntésében törvénytelennek minősítette.

Az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy az állam elnyomó szervei úgy viselkedjenek, mint a totalitárius rendszerben, és olyasmit rendeljenek el, amit az alapszabály nem ismer. A törvény nem ismeri a kötelező maszkviselést

– érvelt Klaus nyilatkozatában.

Csehországban a közéletben nagyon szigorúan veszik a védekezési szabályok betartását. Egyebek között minisztereknek, miniszterhelyetteseknek és parlamenti képviselőknek is távozniuk kellett hivatalukból, miután a sajtó az érvényes szabályok megsértésén kapta őket.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.