Egy norvégiai képviselő Nobel-békedíjra jelölte a Black Lives Matter nevű, rasszizmus elleni mozgalmat, amely az afroamerikai George Floyd tavalyi meggyilkolását követően tett szert nemzetközi ismertségre.

A mozgalom az Egyesült Államokban kezdődött 2013-ban, és mára az egyik legerősebb kezdeményezéssé vált, amely nemzetközi szinten harcol a faji megkülönböztetés ellen – hangsúlyozta Petter Eide, a Szocialista Baloldal nevű norvég párt képviselője szombaton.

A Black Lives Matter ismertsége és támogatottsága azt követően szélesedett ki, hogy az egyesült államokbeli Minneapolisban 2020 májusában, egy brutális rendőri előállítás során életét vesztette az afroamerikai George Floyd, s a mozgalom tüntetések sorozatát szervezte a feketéket sújtó rendőri erőszak ellen. Petter Eide szerint a mozgalomnak köszönhetően számos országban előtérbe kerültek a rasszizmus jelentette problémák, és új vita kezdődött a kérdésről.

Úgy tudni, hogy a Nobel-békedíj jelöltjeinek idei listáján többek között a WikiLeaks alapítója, Julian Assange, Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki politikus és két társa, számos sajtószabadságért harcoló szervezet, Donald Trump volt amerikai elnök, valamint az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetség (GAVI) is rajta van már.

A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda minden év októberében. A jelöléseknek január 31-ig kell beérkezniük az arra felhatalmazott személyektől. A bizottság évente több száz ajánlást kap, a jelöltek többségének nevét nem hozzák nyilvánosságra.

Trump és a Black Lives Matter is esélyes a Nobel-békedíjra

A Nobel-békedíj az egyetlen Nobel-díj, amelyet nem természetes személy is megkaphat. Gyakran részesültek szervezetek az elismerésben, a vöröskereszt például többször is volt díjazott.

Ez az egyik legtekintélyesebb nemzetközi kitüntetés. A díjat – a többi Nobel-díjjal együtt – Alfred Nobel svéd kémikus, a dinamit feltalálója alapította. Nobel akarata szerint a békedíjat az a személy vagy szervezet kapja, aki vagy amely az elmúlt év során a legtöbbet tette a nemzetek közötti testvériségért, a nemzetközi békéért.

2020-ban az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ítélték oda a rangos elismerést.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Ha valaki megérdemli a Nobel-békedíjat akkor az Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki politikus és két társa. Tramplit legjobb elfelejteni.
RonaGyuri
a címben szereplők szégyen lennének! =))
namihami
Trumplee?
Ennyire menne le a Nobel díj értéke és renoméja?
Jövőre, esetleg 2023-ban jöhet már a Putyin is? Az Orbánnal és az Erdogannal megosztva.
simmering73
[email protected] lett ebből? Ökörkör? Még az Orbán hiányzik a jelöltek közül.
Horizont
A lista szédületes 1901-től. Persze van benne olyan személy akin meglepődtünk.
Na ide Tramplit? Szégyenek, szégyen lenne.
hu.wikipedia.org/wiki/Nobel-b%C3%A9ked%C3%ADjasok_list%C3%A1ja
ómió
Akkor itt kérdés nem lehet! Az "utcai harcos, haladó" fosztogatók a "befutók"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Meghalt Bodó Andrea olimpiai bajnok tornász
Sport - 2022. September 29., 15:41
Meghalt Bodó Andrea olimpiai bajnok tornász
Meghalt Coolio
Szórakozás - 2022. September 29., 08:34
Meghalt Coolio
Gyilkosokat fogtak a Lurdy Házban
Itthon - 2022. September 28., 21:55
Gyilkosokat fogtak a Lurdy Házban