Megelőzve a tüdőákot, az emlőrák vált a leggyakoribb daganatos betegséggé, évente az új esetek mintegy 12 százaléka mellrák.

Először fordul elő, hogy az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegség világszerte

– közölte Andre Ilbawi, a Egészségügyi Világszervezet (WHO) daganatos betegségek specialistája, a rák világnapja előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az elmúlt két évtizedben a tüdőrák volt a legelterjedtebb daganatos betegség, megelőzve a bélrákot, amely most a harmadik leggyakoribb – tette hozzá Ilbawi.

Tavaly mintegy 2,3 millió új emlőrák esetet diagnosztizáltak a becslések szerint, ami az összes daganatos betegség 11,7 százaléka. A nők körében a leggyakoribb daganatos betegség és a rákbetegségek okozta elhalálozás vezető oka világszerte

– olvasható a WHO közleményében. 

Az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegséggé vált

Ilbawi megjegyezte, hogy az elhízás a nők esetében a mellrák általános kockázati tényezője.

Ahogy nő a világ népessége, emelkedik az emberek élettartama, a rák várhatóan egyre gyakoribb betegséggé válik, 2040-ben mintegy 30 millió új eset lehetséges szemben a 2020-as 19,3 millió esetszámmal

– mondta az illetékes.

A kockázati tényezőkről szólva a WHO emlékeztetett arra, hogy a daganatos betegség miatti elhalálozások mintegy egyharmada a dohányzás, a magas testtömegindex, az alacsony gyümölcs-és zöldségfogyasztás, a fizikai aktivitás hiánya és az alkoholfogyasztás számlájára írható. 

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.