Tel-Aviv önkormányzata bejelentette kedden, hogy hozzálát a külföldi állampolgárok koronavírus elleni ingyenes beoltásához, lehetőséget adva ezzel arra, hogy a menedékkérők és az Izraelben dokumentumok nélkül élő migránsok is megkaphassák az oltást.

Az oltóközpontot a város déli részében fekvő Sourasky Orvosi Központ területén rendezték be, ahol a kórházi személyzet 14 oltósátorban várja a jelentkezőket.

Az egészségügyi minisztérium iránymutatásának megfelelően a kórházban szabadon regisztrálhat az oltásra bármely a városban élő, 16 éven felüli külföldi állampolgár

– fogalmazott a tel-avivi önkormányzat sajtóközleménye.

A külföldi közösségek vezetőit az elsők között oltották be annak érdekében, hogy másokat is erre biztassanak – mondta az önkormányzat egyik szóvivője a dpa hírügynökségnek. Az oltóközpont előtt kedden hosszú sor kígyózott.

Izraelben eddig csak azok kaphattak oltást, akiknek van állami társadalombiztosításuk vagy magán egészségügyi pénztárban tagok, ami a menedékkérők túlnyomó többségét kizárta eddig a beolthatók köréből.

A külföldi állampolgároknak mostantól csak útlevelet vagy vízumot kell felmutatniuk, de az önkormányzati szóvivő szerint még a lejárt érvényességű személyazonosító okmányokat is elfogadják.

Az oltóközpontban jelenleg napi mintegy 600 embert tudnak beoltani. Az oltás ingyenes, derül ki a héberen kívül angol, orosz, arab, valamint tigrinyai nyelven is rendelkezésre álló szórólapokból.

Ebben azt is leszögezik, hogy az izraeli bevándorlási hatóságok nem ellenőrzik az oltásra jelentkezőket, hogy a menedékkérők, akiknek többsége illegálisan tartózkodik az országban, ne féljenek az esetleges kitoloncolástól.

Az első beoltottak között Fülöp-szigeteki, moldovai és nigériai vendégmunkások, valamint szudáni és eritreai menedékkérők is voltak. Utóbbiak több ezren tartózkodnak Izraelben.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.